Biologische teelt Hartman breidt uit

The Fruit Farm Group, de nieuwe eigenaar van AC Hartman in Sexbierum, heeft plannen om de biologische teelt bij dit bedrijf sterk uit te breiden.

Biologische+teelt+Hartman+breidt+uit
© Het Hoge Noorden

Met de areaalgroei wil The Fruit Farm Group voldoen aan de groeiende vraag naar biologische glasgroenten. Hartman zet de helft van zijn biologische productie af op de Nederlandse markt (via Albert Heijn) en de andere helft in het buitenland.

Duitsland is in de ogen van Rob Bal, managing director bij het tuinbouwbedrijf in Sexbierum, een belangrijke groeimarkt. De tuinderij zet er komkommers, paprika's aubergines en tomaten af.

Schappelijke prijs

Hartman teelt nu op 32 hectare biologische producten, waarmee het een marktaandeel heeft van zo'n 30 procent in Nederland. 'Dat oppervlak gaat naar 50 tot 60 hectare', zegt Bal. Het bedrijf heeft de ambitie om de klant perfect te beleveren. Dat betekent volgens de directeur het op de markt brengen van een goed en duurzaam product tegen een schappelijke prijs.

De duurzaamheid wordt niet alleen bevorderd doordat het tuinbouwbedrijf naar aardwarmte gaat boren waarmee de kassen worden verwarmd, maar ook door schaalvergroting. 'Die maakt het mogelijk dat biologische producten betaalbaarder worden.' De directeur vindt de prijsrange tussen gangbaar en biologisch nu te groot.

Behalve in de biologische teelt breidt Hartman onder de nieuwe eigenaar ook uit in de reguliere productie. Het bedrijf omvat 72 hectare, maar wil uitdijen naar ruim 110 hectare. Daarvoor is grond beschikbaar.

Verder wacht Hartman een modernisering. Zo worden het sorteren en verpakken bij het glasgroentebedrijf geautomatiseerd.

Greenyard

Vorige week werd bekend dat The Fruit Farm Group het tuinbouwbedrijf in Sexbierum overneemt. De groep heeft fruitbedrijven in Argentinië, Brazilië, Costa Rica, Suriname, Turkije, Uruguay en Zuid-Afrika. In Groot-Brittannië heeft het een bloemenkwekerij. 'Bij deze bedrijven zit veel kennis.' Bal verwacht synergievoordelen voor ICT en optimalisatie van teelttechnieken.

De Fruit Farm Group is in 2014 opgezet door de Belg Hein Deprez, die voor 90 procent eigenaar ervan is. Deprez was al eerder actief in de groentehandel in Nederland. Met zijn bedrijf Univeg nam hij in 2004 Bakker Barendrecht over, de logistieke dienstverlener groente en fruit voor Albert Heijn.

Deprez is grondlegger en grootaandeelhouder van de Greenyard Group, waar Bakker Barendrecht onderdeel van is. Greenyard gaat ook producten van Hartman verhandelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer