44.000 kilo illegale middelen in beslag genomen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met politie en douane 44.000 kilo vermoedelijk illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen.

44%2E000+kilo+illegale+middelen+in+beslag+genomen
© Han Reindsen

Dat gebeurde in februari en maart tijdens Operation Silver Axe 2, een door Europol gecoördineerde internationale actie gericht op de import, productie en verkoop van illegale gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie.

In de zestien deelnemende landen werd in totaal 122.000 kilo in beslag genomen. Tegen de overtreders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontroles

In Nederland hield de NVWA in samenwerking met de politie verschillende verkeerscontroles. Verder selecteerden NVWA-inspecteurs met behulp van de douane zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en van buiten de Europese Unie (EU) onderweg waren naar Nederland. Daarbij is ook gekeken naar zendingen die bestemd waren voor doorvoer naar een andere lidstaat.

'Binnen de Europese Unie mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Niet-toegelaten middelen zijn niet getest. Hun samenstelling is onbekend; ze bevatten soms verboden stoffen en niet zelden mengen de fabrikanten allerlei middelen. Daardoor kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu', meldt de NVWA.

Concurrentievervalsend

Daarnaast is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend, aldus de autoriteit. 'Bedrijven die de regels ontduiken hoeven minder kosten te maken dan een handelaar die zich wel aan de regels houdt. De economie is gebaat bij eerlijke handel, mede daarom pakt de overheid de illegale handel aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer