Van Laarhoven specialist in werk voor tuinbouw

Waar bij de meeste loonbedrijven het voorjaarswerk eind juni aan de kant is, blijkt Eric van Laarhoven van het gelijknamige loonbedrijf in het Brabantse Beek en Donk er nog middenin te zitten. Hij heeft dan ook geen standaardloonbedrijf, maar is gespecialiseerd in werkzaamheden voor de tuinbouw.

Van+Laarhoven+specialist+in+werk+voor+tuinbouw
© Hendrik Begeman

Eric van Laarhoven van Loonbedrijf Van Laarhoven in Beek en Donk is een gemotiveerde ondernemer, die graag over zijn bedrijf praat. Terwijl hij naar de machine voor het ponsen van preigaten loopt, gaat zijn telefoon en moet hij weer wat regelen. Een computer heeft hij daar niet voor nodig, zelfs geen velletje papier. 'In een heel jaar gebruik ik hooguit één stuk papier. Alles zit hier', zegt hij, terwijl hij naar zijn hoofd wijst.

Van Laarhoven werkte aanvankelijk bij een landbouwloonbedrijf. Omdat hij in de tuinderij is opgegroeid, kreeg hij rond 1990 het advies om zelf een gespecialiseerd loonbedrijf voor de tuinbouw te beginnen. In het gebied waar hij zit, is veel tuinbouw met hoofdzakelijk zandgrond.

Aardbeienplanten

Op de trekkers, ploegen, frezen en spitmachines na zijn er bij Van Laarhoven enkel machines te vinden die een andere loonwerker niet heeft. In plaats van aardappelrooiers heeft hij bijvoorbeeld vijf rooiers voor aardbeienplanten. Daarmee rooit het loonbedrijf in de winter de aardbeienplanten.

Met een gespecialiseerd loonbedrijf heb je minder concurrentie

Eric van Laarhoven, Loonbedrijf Van Laarhoven in Beek en Donk

'Om zo'n gespecialiseerd bedrijf goed te laten draaien, moet je weten wat er speelt. Je moet het materiaal op orde hebben en over chauffeurs beschikken met verstand van mechanisatie. Het voordeel is dat je minder concurrentie hebt, maar aan de andere kant moet je ook maar zien dat je het klaarspeelt. Met specifieke werkzaamheden kun je niet uitwijken naar een collega.'

Fendt

Inclusief wat zzp'ers werkt Loonbedrijf Van Laarhoven met acht personen in een gebied met een straal van 25 tot 30 kilometer, soms iets verder. Het bedrijf telt zeventien trekkers, zo onder de rook van Veghel (Abemec) allemaal Fendt-groen. Enkel een Fendt-werktuigendrager is nog handgeschakeld, de rest is Vario. Van Laarhoven zou niet meer terug willen naar handgeschakelde trekkers.

Het trekkerpark ziet er verzorgd uit. Een Fendt 824 is vijf jaar oud en is de 10.000 draaiuren al gepasseerd, maar dat is er niet aan af te zien. De Fendt 513 voor de ponsmachine heeft in drie jaar meer dan 7.000 uur gedraaid; dat is ruim 2.300 uur per jaar. Daar staat tegenover dat de werktuigendrager bij 300 uur blijft steken. Het onderhoud aan de machines doet Loonbedrijf Van Laarhoven zelf, dat van de trekkers besteedt het bedrijf gedeeltelijk uit.

Bijzonder is dat het bedrijf bijna jaarrond aan het ploegen is. Daarvoor zijn er drie vierschaarploegen met strokenristers. De loonwerker ziet in het ploegwerk geen verschil met een volrister. 'Alleen hoef je bij slijtage enkel maar één strook te vervangen en niet een heel rister', vertelt Van Laarhoven. Hij ziet er verder weinig voordeel in, maar zeker geen nadeel.

Ponsmachine

De machines zet Van Laarhoven over langere periodes in. Zo plant hij prei van maart tot begin augustus. Hierbij wordt het land geploegd en worden binnen een uur de plantgaten erin gemaakt met een negenrijige ponsmachine. Automatische gps-besturing zorgt ervoor dat de trekker in rechte lijn over het veld koerst.

Deze werkzaamheden moeten kort op elkaar volgen, omdat anders de grond te veel uitdroogt. Daarna wordt de prei meteen geplant. Het oogsten van de prei gaat bijna jaarrond. Enkel van begin mei tot begin juni wordt er geen prei geoogst en staan machines maar drie à vier weken stil.

Dezelfde gewassen

In grote lijnen keren jaarlijks dezelfde gewassen weer terug, maar af en toe heeft het loonbedrijf te maken met verschuivingen. Zo teelde het bedrijf tot enkele jaren geleden ook veel bospeen, maar deze teelt heeft zich verplaatst naar andere gebieden in het land.

Daarvoor in de plaats zijn frambozen en bramen teruggekeerd. Van Laarhoven heeft daar zijn mechanisatie op afgestemd. De afgelopen twee jaar heeft hij veel frambozenvelden aangelegd. Dat betekent egaliseren, ruggen maken en antiworteldoek leggen.

Ambities

Van Laarhoven zet zijn ambities voor de toekomst direct om in daden. Zijn nieuwste activiteit is het maken van bodemscans met een Veris-scanner. Hiermee brengt hij niet alleen de bodem in kaart, maar kan hij aansluitend ook met gps plaatsspecifiek bekalken en bemesten met een getrokken Amazone-strooier of compost strooien met een Tebbe-meststrooier.

'Met de verkregen resultaten staan sommige telers toch te kijken van de verschillen binnen hun perceel. Bij anderen bevestigt het hun vermoeden dat er met bepaalde plekken iets aan de hand was waardoor de opbrengsten achterbleven. In overleg met de klant gaan we dan al dan niet bijbemesten', zegt Van Laarhoven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer