Een-op-acht Nederlandse loonwerkers wil uitbreiden

Van de Nederlandse loonwerkbedrijven heeft 12,6 procent plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden, dan wel te laten opvolgen.

Een%2Dop%2Dacht+Nederlandse+loonwerkers+wil+uitbreiden
© Nieuwe Oogst


Dit is een lichte daling ten opzichte van 2016. Toen kwam dit percentage uit op 13,2 procent. Het aantal stoppende loonwerkers is relatief gezien gedaald.

Dit blijkt uit de LoonwerkScanner 2017 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse loonwerkbedrijven. In de maanden januari tot en met maart 2017 werden circa 1.500 loonwerkers benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.

Binnen de Nederlandse loonwerksector daalt het percentage uitbreidingsplannen naar 12,6 procent. In vergelijking met de overige agrarische sectoren in Nederland is dit een lage score. In 2016 had gemiddeld 17 procent van de Nederlandse land- en tuinbouwers plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te bouwen.

Minder stoppers

Hoewel het percentage uitbreiders in de loonwerksector fors lager ligt dan het Nederlandse gemiddelde, ligt het percentage 'stoppers' ook opvallend lager dan gemiddeld (6,8 procent).

Er zijn dit jaar relatief gezien minder loonwerkers die plannen hebben om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen of af te bouwen. In 2016 lag dit percentage op 4,3 procent, dit jaar blijft 3,7 procent over.

Meer opvolgers

Binnen de loonwerksector is het percentage opvolgers dat klaar staat om het stokje over te nemen in de afgelopen twee jaar iets toegenomen. In 2015 lag dit percentage op 43,9 procent, dit jaar kan 45,2 procent van de loonwerkers rekenen op een opvolger.

Het niveau van 2010 en 2011 wordt echter niet meer bereikt, maar de loonwerksector blijft op het gebied van opvolgplannen hoger scoren dan een gemiddeld Nederlands agrarisch bedrijf (35 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer