Sojaplanten moeten in Nederland vroeg afrijpen

Agrifirm ziet kansen voor sojateelt in Nederland. In eerste instantie zal deze soja dienen als grondstof voor de levensmiddelenindustrie. Bij voldoende schaalgrootte kan een aparte stroom producten op basis van Nederlands sojaveevoer ontstaan.

Sojaplanten+moeten+in+Nederland+vroeg+afrijpen
© Nieuwe Oogst

Wat waren tot nu toe de opbrengsten?

De opbrengst fluctueert nog sterk. In 2013 haalde zomertarwe een hoog saldo van 1.000 euro per hectare, soja zat daar gemiddeld 300 euro boven. In 2015 lagen de opbrengsten door een nat najaar op zo'n 500 euro per hectare. Een kwart van de telers haalde 780 euro, omdat zij 300 kilo meer per hectare wisten te oogsten.

Voorheen werd gesteld dat Nederlandse soja ongeschikt is voor veevoer?

Dat is een misverstand. Voor sommige levensmiddelen maken fabrikanten gebruik van de hele boon. Voor veevoer wordt het restproduct sojaschroot of -meel gebruikt. Om een efficiënte aparte keten te creëren is volume nodig. Om die reden streeft de 'Green Deal Soja in Nederland' naar 10.000 hectare.

Waarom viel de keuze op soja en niet op een Europese peulvrucht?

Achter soja zit zo'n groot potentieel van rassen en kennis dat er sneller stappen zijn te zetten. Bovendien bestaat er rond soja al een verwerkende industrie die de verwaarding vergemakkelijkt.

Is soja een moeilijke teelt in Nederland?

De rassen die hier worden geteeld, moeten vroeg afrijpen en toch een hoog eiwitgehalte hebben. Nederland heeft vaak een nat en koud najaar en dat maakt dat de machines bij de oogst de grond te veel belasten. Ook kan schimmel dan problemen opleveren. Bij het testen van verschillende sojarassen ligt de nadruk op vroeg zaaien en vroeg afrijpen.

Hoe groot zijn de kansen voor concepten op basis van Nederlandse soja?

Nederlandse soja vindt nu aftrek in de markt voor humane voeding, waar een extra premie wordt betaald voor niet-genetisch gemodificeerde en lokale soja. Ook in de dierlijke keten groeit de vraag naar lokale veevoeders. Agrifirm startte recent een driejarig onderzoeksproject met Aeres Hogeschool naar de kansen voor de Nederkip die is gevoerd met Nederlandse soja.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer