Zoektocht naar goedkopere mestafzet

Hoe kan mest goedkoper worden afgezet? 'Een prangende vraag die zowel varkenshouders als melkveehouders bezighoudt', zegt Jan Pijnenburg van DLV Advies. Tijdens de Boer on Tour 'Mestverwerking op locatie' konden zij zich woensdag oriënteren op vijf technieken.

Zoektocht+naar+goedkopere+mestafzet
© Jan van den Brink

Plaats van handeling was de Groene Mineralen Centrale van de familie Groot Zevert in Beltrum en het kalverbedrijf van Bennie Ottink in Groenlo.

Zo'n veertig veehouders werden daar bijgepraat over voorscheiding en biologische scheiding door middel van beluchting, de Micro Vacuüm-mestscheider van Keydollar, het voorfilter van Ormira en het systeem van Circulair Values dat van stikstof uit mest een 100 procent anorganische meststof maakt.

Ammoniakstripper

'Met name voor deze ammoniakstripper was veel belangstelling. Het is een techniek waarmee met een beperkte investering stikstof uit de vloeibare fractie die uit de voorscheider komt, kan worden gehaald. Die stikstof kan buiten de Nederlandse mestmarkt worden afgezet', geeft Pijnenburg aan. Na het strippen blijft vloeibare kalimeststof over die bijvoorbeeld kan worden aangewend in een gewas aardappelen of op grasland.

Groot Zevert past zelf de techniek van mest kraken toe. Daarbij wordt het fosfaat uit de organische stof gehaald, dat zo beschikbaar blijft voor bodemverbetering op Nederlandse akkers. 'Maar een Europese richtlijn bepaalt dat het fosfaat dat nu een kunstmestvorm heeft, naar de letter van de wet dierlijk fosfaat blijft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer