Verdubbeling+aantal+biologische+conserventelers+in+Noorden
Nieuws
© Anjo de Haan

Verdubbeling aantal biologische conserventelers in Noorden

Het aantal Noord-Nederlandse telers dat overstapt op bioconserven verdubbelt de komende jaren. Dat verwacht Ad Lievense van groenteverwerkingsbedrijf Laarakker Bio in het Limburgse Well.

Het bedrijf voert samen met onder andere de provincies, SPNA en Delphy het project Bioconserven uit. De provincie Groningen stelt hiervoor 25.000 euro beschikbaar. De biologische markt biedt steeds meer afzetmogelijkheden, waardoor het aantrekkelijker wordt voor boeren om de stap te maken naar biologische productie, geeft provincie Groningen aan.

Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen, hoopt de provincie dat nog meer boeren de overstap maken naar biologisch. Volgens Ad Lievense van Laarakker Bio zijn zo'n zeven boeren in Noord-Nederland inmiddels overgestapt op de biologische conserventeelt. Hij verwacht dat dit aantal de komende jaren verdubbelt. 'De conserventeelt blijft, in tegenstelling tot de teelt voor de verse markt overeind.'

Geldmakers

Nu kiezen ondernemers die net naar biologisch zijn overstapt nog vooral voor de verse markt zoals de teelt van peen, uien en aardappelen. 'die teelt kennen ze. Daar hebben ze de mechanisatie voor. En deze drie producten zijn de geldmakers in de biologische landbouw.'

Maar het aanbod van de versproducten zal de vraag binnen enkele jaren overstijgen, stelt Lievense. 'de consumptie houdt het niet bij. Er komt een overschot voor de biologische vollegrondsgroenteteelt wanneer de opbrengsten bovengemiddeld zijn. Dan zullen veel mensen overstappen naar de industriemarkt.'

Financiële bijdrage

Het project Bioconserven is een samenwerking tussen kennisbedrijf Delphy, groenteverwerker Laarakkers Bio, proefboerderij SPNA en enkele biologische akkerbouwers. Naast de bijdrage van de provincie Groningen dragen ook de provincie Fryslân, de Rabobank, Laarakker Bio, SPNA, Delphy en de deelnemende akkerbouwers financieel bij aan het project.

Op verschillende proefboerderijen in Groningen worden biologische gewassen geteeld en gedemonstreerd. De Kollumerwaard in Munnekezijl verbouwt al langer biologische groenten. Het aantal gewassen wordt daar nu uitgebreid. Dit jaar gaat ook proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta zich toeleggen op de teelt van biologische groenten.

Omschakelingsproces

Hiermee loopt het bedrijf vooruit op het omschakelingsproces waar Ebelsheerd in samenwerking met meerdere boeren inmiddels mee bezig is. Er wordt het komende jaar ingezet op het begeleiden van de boeren die doorgaan met bioconserven, zodat de voordelen van deze teelten nog scherper in beeld komen. Daarnaast moeten open dagen en demonstraties zorgen voor meer bekendheid over de mogelijkheden van biologische landbouw, aldus de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer