Fruitteler Menso Tijssen voorziet 'geen topoogst'

Fruitteler en voorzitter van coöperatie AgruniekRijnvallei Menso Tijssen is door beregening de nachtvorst goed doorgekomen. De teler in Altforst had daarna wel door het koude en natte weer een slecht bloeiseizoen.

Fruitteler+Menso+Tijssen+voorziet+%27geen+topoogst%27
© Karin Hendriks

'Vorig jaar zomer zijn wij verhuisd naar Altforst. Vanwege de wijzigingen in het bestemmingsplan in Oosterhout voor de vestiging van distributiecentra wisten we al jaren niet waar we aan toe waren. Ik heb in Oosterhout nu nog 1 hectare koelcellen, een kantoor, sorteerfaciliteiten en mijn ouderlijk huis, waar ik 42 jaar heb gewoond. Dat heb ik nu verhuurd', vertelt Tijssen.

'Ik heb eerst geprobeerd om mijn bedrijf te verplaatsen naar Batenburg, waar ik 14 hectare pacht, maar uiteindelijk zijn we in Altforst terechtgekomen. Ik heb het bedrijf met woonhuis over kunnen nemen, omdat de vorige eigenaar geen opvolger had. Het bevalt ons hier goed.'

Broers

Tijssen had in het verleden een fruitbedrijf met zijn broers Wim en Bertie. 'In 2013 besloten we ieder onze eigen weg te gaan', zegt de teler. 'Dat is zonder problemen verlopen. We doen nog steeds veel samen. Een verschil is dat ik me vroeger vooral met management bezig kon houden en nu ook de teelt erbij doe.'

Voor de administratie van het hele bedrijf zit ik bijna twee dagen per week op kantoor

Menso Tijssen, fruitteler in Altforst

Op zijn bedrijf teelt de ondernemer appels en peren. Voor zowel de teelt als het sorteren heeft hij een medewerker in dienst die de dagelijkse gang van zaken regelt. Naast de twee vaste medewerkers heeft het bedrijf vijftien tot twintig oproepkrachten in dienst voor het sorteren en in het seizoen een aantal Poolse medewerkers voor het uitdunnen en plukken.

Nachtvorst

'Dit jaar hebben we veel nachtvorst gehad, maar daar ben ik goed doorheen gekomen door beregening. Maar vanwege het koude en natte weer daarna hadden we een slecht bloeiseizoen, waarbij de bomen stevig ruiden', vertelt de fruitteler.

'Dit jaar verwachten we, ook na de recente droogte, geen topoogst. Dat geldt ook voor veel collega-fruittelers. Omdat de prijs voor het fruit in een slecht seizoen meestal beter is, zijn dit financieel vaak de beste jaren.'

Conceptrassen

Van de 30 hectare die het bedrijf telt, is 17 hectare appels, waarvan 8 hectare Kanzi, 4 hectare Elstar, 4 hectare Wellant en 1 hectare Lola. 'Kanzi en Lola zijn conceptrassen, die we telen volgens een clubconcept. Dat wil zeggen dat de sortering en de verkoop van de appels van de verschillende telers centraal wordt geregeld. Die appels sorteren we daarom niet zelf, de andere wel, net als de peren', legt Tijssen uit.

'Van de 13 hectare peren is de hoofdmoot 10 hectare Conference. Daarnaast hebben we 1,5 hectare Doyenné du Comice en 1,5 hectare Triomphe de Vienne. Die laatste zijn we langzaam aan het afbouwen; ik heb het bedrijf gekocht zoals het was, zodat ik de productie gelijk kon voortzetten. In de nabije toekomst wil ik het een en ander gaan veranderen.' De afzet verloopt voor ongeveer 60 procent via Fruitmasters, het overige fruit gaat naar Albert Heijn.

Koelcellen

In de koelcellen is plaats voor 1,1 miljoen kilo appels en peren. 'In het verleden zijn we bezig geweest met een energiebesparingsproject, maar omdat de stroomprijs sindsdien is gedaald, wil ik het risico niet meer nemen om concessies te doen aan de kwaliteit.'

Tijssen heeft tot nu toe niet de behoefte gehad om over te schakelen op een biologische werkwijze. 'Dat betekent veel meer handmatig werk en een hogere kostprijs. Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken we alleen als dat nodig is en dat doen we naar eer en geweten', zegt hij.

'Helaas gelden voor ieder middel andere regels en dat is in de praktijk soms lastig. Je moet de verpakking goed lezen en internet raadplegen. Het levert veel administratief werk op, net als andere wet- en regelgeving. Voor de administratie van het hele bedrijf zit ik bijna twee dagen per week op kantoor.'

Bestuursfuncties

Naast zijn werkzaamheden op het bedrijf is Tijssen voorzitter van AgruniekRijnvallei, waar hij anderhalf tot twee dagen per week aan besteedt. 'Ik heb vanaf mijn 25ste al bestuursfuncties bekleed, bij de Rabobank, in de kerk en bij Fruitmasters. Drie jaar geleden ben ik bestuurslid geworden bij AgruniekRijnvallei, als vertegenwoordiger van de plantaardige kant. Twee jaar geleden ben ik vicevoorzitter geworden en vorig jaar heeft het bestuur mij gevraagd als voorzitter', vertelt hij.

'Het bestuur en de raad van commissarissen vormen samen een personele unie. Dat AgruniekRijnvallei naast het leveren van producten en diensten zich wil profileren op kennis en kunde in de plantaardige sector juich ik toe. Tenslotte zijn we in de fruitteelt marktleider in meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ik vind het daarnaast interessant om op strategisch niveau mee te denken over andere sectoren en heb bijvoorbeeld veel geleerd over de mengvoederwereld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  20 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
Meer weer