Gedoe+Belgi%C3%AB+om+erkenning+nachtvorst+als+ramp
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gedoe België om erkenning nachtvorst als ramp

Niet in alle gemeenten in Vlaanderen wordt de nachtvorst van 19 op 20 april erkend als uitzonderlijk fenomeen. Fruittelers in deze gemeenten komen niet in aanmerking voor een vergoeding uit een Rampenfonds.

Het Belgische weerinstituut KMI heeft vastgesteld dat in 225 gemeenten in Vlaanderen de nachtvorst van 19 op 20 april kan worden aangemerkt als ramp. Echter enkele zwaar getroffen gemeenten met veel fruit komen niet voor op de lijst van het KMI. Dat zorgt voor veel verontwaardiging, meldt website Vilt.be.

Uit een enquête van Boerenbond en het Proefcentrum Fruitteelt blijkt dat fruittelers schatten dat in de betreffende nacht 78 procent van de appelproductie, 82 procent van de kersenproductie en 63 procent van de perenproductie vorstschade heeft opgelopen. Ook aardbeientelers en boomkwekers melden schade aan hun gewassen.

Eens in de twintig jaar

In België komen landbouwers in het geval van uitzonderlijke weerfenomenen in aanmerking voor een schadevergoeding uit een speciaal Rampenfonds. Het KMI moet de omstandigheden daarvoor als ramp erkennen. Een richtlijn is dat het betreffende fenomeen maar eens in de twintig jaar voorkomt en verder moet het totale schadebedrag minimaal 1,24 miljoen euro zijn.

Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege adviseert gemeenten die niet op de bewuste lijst staan om een schadecommissie de schade te laten inventariseren. Volgens haar is op basis daarvan wellicht erkenning als ramp nog altijd mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer