Criminaliteit in het buitengebied van Oostelijk Flevoland

LTO Noord Oostelijk Flevoland hield dinsdag een avond over criminaliteit in het buitengebied. Spreker was Paul van der Weiden, adviseur veilig ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

'Een actueel onderwerp, de krant stond deze week vol over de politie-inzet op het platteland en de vrees dat criminelen daar hun gang kunnen gaan', zegt secretaris Cora van de Vliert van LTO Noord Oostelijk Flevoland.

Van der Weiden vertelde over de situatie in onder andere Noord-Brabant, waar agrarische ondernemers te maken hebben met criminelen die hen benaderen om hun leegstaande gebouwen te verhuren voor hennepteelt of een xtc-lab. 'Met mooie verhalen worden ze overgehaald. Maar als je eenmaal 'ja' hebt gezegd, kom je er nooit meer vanaf', is de ervaring van Van der Weiden. 'Ook in Flevoland kun je met deze vorm van criminaliteit te maken krijgen.'

Oproep

De adviseur riep de gemeenten op om in bestemmingsplannen functieveranderingen van leegstaande schuren en loodsen in het buitengebied mogelijk te maken. 'Als er niets mag en gebouwen staan leeg, worden ze aantrekkelijk voor criminelen.'

Van der Weiden adviseerde verder om het erf te beveiligen met camera's en alert te zijn op wie er met je meekijkt, zoals stagelopers en seizoenarbeiders. Ook had hij tips over kostbare landbouwmachines en cybercriminaliteit.

Werkgroep

LTO Noord-bestuurslid Corné van Turnhout zit in een werkgroep met onder andere gemeente Dronten en het CCV die zich richt op samenwerking op het gebied van criminaliteitspreventie in het buitengebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer