Van je buurvrouw moet je het maar hebben

Met zijn zessen stapten ze in de auto. Politie in burgerkleding, twee droegen een semiautomatisch geweer, modellen die afkomstig leken uit de Tweede Wereldoorlog. Een auto vol, met mijn man achter het stuur. De rit ging naar Moshi om een lerares van een middelbare school te arresteren.

Van+je+buurvrouw+moet+je+het+maar+hebben
© René Kleinveld

Eerder op de dag was ik namelijk getipt door een klant. Zij wist de precieze locatie te vertellen van het huis waar onze planten worden verkocht, een stuk goedkoper dan de prijzen die wij hanteren.

Naast de export van stekmateriaal zijn we een paar jaar geleden begonnen met de verkoop van orchideeën, anthurium en bromelia in Oost-Afrika. Al snel kregen we door dat er phalaenopsisplanten gestolen werden en gingen we dagelijks het aantal planten registreren.

De phalaenopsis werd vervolgens niet meer gestolen, maar de andere producten bleken toch harder weg te lopen dan dat ik ze verkocht. Maar het was een onmogelijke zaak om ze allemaal te tellen.

De lerares woont in een doodlopend straatje dat bijna grenst aan het hek van ons bedrijf. Haar tuin stond vol met onze planten, ook veel soorten die we alleen maar exporteren naar Europa en die verder niet in Tanzania te verkrijgen zijn. De lerares, die met de feiten geconfronteerd werd, bleef echter ontkennen. Iedere keer had ze een andere verklaring voor de herkomst van de planten.

Zelfs toen haar hulp in de huishouding verklaarde dat de planten in een krat over het hek van ons bedrijf werden aangereikt, bleef ze ontkennen. De vrouw werd in ieder geval meegenomen naar het politiebureau voor verhoor, tezamen met twee verdachten die op ons bedrijf werkten.

In de weken daarna kregen we geregeld bezoek van de politie. Ze hadden natuurlijk benzine nodig voor de auto om naar ons toe te kunnen rijden en als we wilden dat het onderzoek vorderde, dan kwamen er lunch, schoolgeld voor hun kinderen en allerlei andere kosten bij.

Met het geweer tussen de stoelpoten werden er ook op ons kantoor verklaringen afgenomen. Vanwege het gebrekkige Engels van de politie schreef ik de verklaring eerst op een kladje waarna de politieman het overschreef op het formulier. Ondertussen hebben de hoofdverdachten wat ons betreft al genoeg straf gehad. Een paar nachten op het politiebureau vastzitten, is mensonterend.

Daarnaast hebben we weinig vertrouwen in het rechtssysteem. Daar wordt het op dealtjes gegooid en de buit verdeeld. Het gevolg is wel dat door het gebrek aan vertrouwen in de rechtsstaat, op heterdaad betrapte dieven door omstanders ter plekke een autoband omgehangen krijgen die in brand gestoken wordt. En daar zijn we ook geen voorstander van.

René Kleinveld en Christine Brandsma hebben een tuinbouwbedrijf voor de vermeerdering van uitgangsmateriaal voor kamerplanten in de buurt van Moshi, Tanzania. Op het bedrijf met 2,5 hectare kassen werken 110 medewerkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer