Verzekeren is niet veel anders dan voer kopen

In mijn laatste bijdrage was ik enigszins bezorgd over de slachtcapaciteit in Noord-Amerika en de gevolgen voor de prijsontwikkeling. Dit is me meegevallen.

Verzekeren+is+niet+veel+anders+dan+voer+kopen
© Archief

De prijzen begonnen op een ongewoon moment voor Kerstmis te stijgen en bleven doorstijgen tot begin maart. Met name goede exportprijzen van vlees hebben dit veroorzaakt, want we blijven meer varkens slachten en de varkensstapel in Noord-Amerika blijft groeien.

In 2005 heb ik met een aantal varkenshouders in mijn streek een studieclub opgericht om technische cijfers met elkaar te vergelijken. Door de jaren heen zijn we gegroeid naar 67.500 zeugen en zijn we een geregistreerde coöperatie met de naam Independent Hog Farmers Coop. Ik heb vanaf de oprichting in het bestuur gezeten en ben momenteel de voorzitter.

Als coöperatie kopen we gezamenlijk zaken in zoals medicijnen en verzekeringen en hebben we afspraken met leveranciers. Daarnaast vergelijken we onze technische en financiële cijfers met elkaar en hebben we een extern persoon die we inhuren om alle cijfers in een rapport te verwerken. Alle inkomsten en uitgaven buiten het varkensbedrijf houden we erbuiten, ook de rente- en personeelskosten buiten de stal. Op deze manier proberen we als ondernemers onze financiële resultaten te verbeteren.

Omdat we 265 miljoen dollar aan verzekerde waarde hebben met een premie van rond de 1 miljoen dollar, zijn we een interessante partij voor verzekeringsmaatschappijen ondanks dat varkenshouderijen nou niet altijd de makkelijkste bedrijven zijn. De materie is complex voor een varkenshouder, maar wel interessant om meer kennis over te ontwikkelen omdat het hier niet altijd even makkelijk is om bedrijven te verzekeren.

Als er te veel schades zijn, beginnen de 'underwriters', zoals ze die hier noemen, zich terug te trekken uit de markt met als gevolg dat de premies omhooggaan. We hebben alles bekeken met een gedeelte van onze groep en we hebben besloten een aantal bedrijven over te zetten met deze nieuwe maatschappij. Komend jaar gebruiken we om te kijken hoe het ons bevalt en wat de inspecties allemaal inhouden.

Het kopen van verzekeringen is eigenlijk niet veel anders dan het kopen van voer of het verkopen van varkens. Zodra je wat handel wegneemt, wordt iedereen wakker en gaan je bestaande en je nieuwe leverancier hun uiterste best doen om je als klant tevreden te houden. Dan blijken er dingen mogelijk te zijn die voorheen niet besproken konden worden. De premies zijn voor mijn bedrijf 30 procent lager waardoor we 15.000 dollar minder aan verzekeringen uitgeven. We zullen zien wat er allemaal bij komt kijken.

Jeroen van Boekel (42) uit Canada woont samen met zijn vrouw Sheila (41) en twee dochters Kiersten en Khloé in Carman, Manitoba. Hij runt een bedrijf met 3.400 zeugen en 5.800 vleesvarkens en heeft 77 hectare grond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer