Na+25+jaar+melkveehouder+is+de+verkoop+rond
Column
© Archief

Na 25 jaar melkveehouder is de verkoop rond

2017 markeert op zakelijk gebied een enorme verandering voor ons. Het afgelopen jaar hebben we ons bijna dagelijks beziggehouden met de verkoop van de dairy (melkveetak), vooral een verandering van bedrijfsstructuur. Fred is met veel plezier en succes melkveehouder geweest, maar heeft ook altijd als doel gehad om een verkoopbaar bedrijf op te bouwen.

Het vleesveebedrijf naast de dairy kwam te koop. Melkveehouders uit het Noorden waren geïnteresseerd in dat bedrijf als opfokbedrijf voor melkvee. Ook waren ze geïnteresseerd in onze dairy. Meer dan een jaar van intensieve onderhandelingen heeft geresulteerd in het samenvoegen van het opfokbedrijf en de dairy, en de verkoop van onze veestapel, het voer en het machinepark aan de maatschap, waar wij ook partners in zijn.

Voor ons is dit het verzilveren van een deel van ons vermogen en voor Fred is het met 'pensioen' gaan van het dagelijkse dairy management. Het bouwland dat direct grenst aan de dairy, zo'n 800 hectare waarop het afwateringssysteem voor mestwater is aangesloten, hebben we ook aan de maatschap verkocht. In de komende twee jaar verkopen we ons jongvee, drie maanden voor het afkalven, aan de maatschap.

Naast partners zijn wij de komende jaren nog eigenaar van de dairy-faciliteiten; die verhuren we aan de maatschap. Ook financieren we al het ruwvoer. Veel daarvan komt natuurlijk van ons eigen land.

Op 1 december 1991 stapte Fred op het vliegtuig naar Amerika en precies 25 jaar later, op de dag nauwkeurig, verkochten we het grootste deel van wat we hebben opgebouwd

Wat betreft de betrokkenheid bij de dagelijkse gang van zaken, ben ik de managing partner op kantoor. Fred heeft een adviserende rol en een ander is de managing partner. De partners hebben zich ingekocht in een 'turn-key' bedrijf, een efficiënt lopende dairy en dat wordt nu stevig uitgebreid. Droge koeien lopen bij de buren en op ons erf loopt hoofdzakelijk melkvee. Bij de buren fokken we jongvee op van onze koeien, van andere dairies en voor derden.

Het concept voor de fusie is grotendeels door Fred bedacht. Het onderhandelen over en opzetten van alle contracten waarin de deal moest worden dichtgetimmerd, was voor mij en onze advocaat. Dat vond ik zwaar, uitdagend en enerverend, en het trok een zware wissel op onze relatie. Ik was dus erg blij toen we op 1 december vele handtekeningen konden zetten en konden beginnen met een nieuwe fase.

Fred kan nog niet helemaal naar een 'retirement village' verhuizen, want 1.300 hectare bouwland, de hooihandel, tweeduizend vaarskalveren en tweeduizend stierkalveren hebben we nog volledig in eigendom.
Op 1 december 1991 stapte Fred op het vliegtuig naar Amerika. Precies 25 jaar later, op de dag nauwkeurig, verkochten we het grootste deel van wat we hebben opgebouwd.

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin (15), Meagan (11) en Austin (7) in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Daar hebben ze een bedrijf met 3.200 melkkoeien en 2.800 stuks jongvee. Bij het bedrijf horen 1.300 hectare bouwland en een hooihandel, Lakin Hay Inc.

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer