Meer tijd voor uitfaseren Vinkje

Leveranciers en fabrikanten krijgen langer de tijd om afscheid te nemen van het Vinkje, het logo voor gezondere varianten van levensmiddelen. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer+tijd+voor+uitfaseren+Vinkje
© Rijksoverheid

Het besluit om te stoppen met het Vinkje viel in oktober 2016. Destijds was het de bedoeling dat verpakkingen met het logo na een jaar niet meer in de schappen zouden staan. Het bedrijfsleven heeft echter aangegeven dat deze uitverkooptermijn niet haalbaar is. Fabrikanten hebben meer tijd nodig om de duizenden verpakkingen aan te passen. Bovendien willen ze de voorraden verpakkingsmateriaal met het Vinkje opmaken om verspilling daarvan te voorkomen.

Minister Schippers heeft daarom besloten de overgangstermijn te verlengen naar 24 maanden vanaf 18 oktober 2016. Concreet betekent dit dat vanaf 19 oktober 2018 geen producten met het Vinkje op de verpakking meer mogen worden geproduceerd. Producten met het Vinkje op de verpakking, die uiterlijk op 19 oktober 2018 zijn geproduceerd, mogen worden verkocht tot en met de op de verpakking vermelde houdbaarheidstermijn.

Producten kregen een Vinkje als ze voldeden aan strenger criteria voor hoeveelheden zout, verzadigd vet, calorieën, suikers en vezels. Het einde van het logo werd ingeluid door een campagne van de Consumentenbond die de blauwe en groen Vinkjes verwarrend vond.

Alternatief

Schippers is nog op zoek naar een alternatief voor het Vinkje. 'Ik wil onderzoeken hoe de wetenschappelijke criteria van het Vinkje, maar ook de criteria voor producten die onder de Schijf van Vijf vallen en de afspraken voor de verschillende productcategorieën in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op elkaar afgestemd kunnen worden.'

De bewindsvrouw heeft advies gevraagd aan een wetenschappelijke commissie onder leiding van het RIVM. Deze zal onder meer samenwerken met de wetenschappelijke commissie van het Vinkje (Wecom) en het Voedingscentrum en voor het einde van dit jaar een advies uitbrengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer