Van Dam: EU-biodiscussie lijkt op kabinetsformatie

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) is niet optimistisch over de voortgang van de Europese besprekingen over nieuwe regels voor de biologische land- en tuinbouw. 'Het lijkt de Nederlandse formatie wel', zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Van+Dam%3A+EU%2Dbiodiscussie+lijkt+op+kabinetsformatie
© Dirk Hol

Vorige week liepen de onderhandelingen opnieuw vast doordat veel lidstaten hun steun onthielden aan een compromisvoorstel van EU-voorzitter Malta. Er wordt, op voorstel van de Europese Commissie, al sinds 2015 onderhandeld over een aanpassing en modernisering van de bio-regeling.

'Net als in de Nederlandse kabinetsformatie geldt: iedereen wil tot een goed einde komen, maar er moet wel beweging komen van verschillende kanten om te zorgen dat dat lukt', omschrijft Van Dam de situatie.

Te lang boven de markt

Hij vindt dat de voorstellen al veel te lang boven de markt hangen. 'En het is zeker niet wenselijk dat dit nog lang doorgaat.' De biologische sector is volgens hem gediend met snelle duidelijkheid.

Het wachten is nu op de wisseling van het EU-voorzitterschap. Op 1 juli neemt Estland de voorzittershamer over van Malta. 'Het ligt voor de hand dat Estland zal proberen om de zaak weer los te trekken.' Zeker is dat echter niet, de Esten kunnen beslissen om het lastige dossier te laten liggen.

Situatie wordt gênant

Vanuit de Kamer werden ook zorgen uitgesproken over de situatie. 'De situatie begint gênant te worden', verzuchtte Frank Futselaar (SP). 'Kunnen we niet helemaal opnieuw beginnen?'

Jacco Geurts (CDA) opperde de mogelijkheid om een deelakkoord te sluiten voor de punten waarover wel consensus bestaat. 'En laat de EU dan voor de overige punten een mediator aanstellen', aldus het Kamerlid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer