Eerste mobiele pluimveestal van Nederland

Voor een fulltime pluimveebedrijf is een mobiele pluimveestal wellicht niet interessant. In combinatie met een zorgtak, zoals bij Henry Sieljes en Marco en Yvonne Zuidema van het Zorgboerdereitje in Schuinesloot, wel.

Het bedrijf heeft pluimvee, in combinatie met een zorgtak en een eigen pakstation. 'We gaan al met eigen eieren de markt op', vertelt Sieljes. 'Deze mobiele stal met plaats voor 380 kippen is een prima aanvulling.'

Hij zag het systeem vorig jaar op de beurs in Hardenberg. Nu is het Zorgboerdereitje de eerste in Nederland met deze stal.

Wennen

Sieljes verwacht dat hij de stal om de week verrijdt. 'Dit is onder meer afhankelijk van het weer. We willen een goede graszode behouden.' De stal werkt grotendeels automatisch. Dat geldt onder meer voor het voeren en het water geven.

'De eieren komen er met een druk op de knop uit, waarbij we ze handmatig in traytjes doen. Als de meeste kippen hun eieren hebben gelegd, gaan de kleppen open en kunnen ze naar buiten', zegt Sieljes. In het begin was het voor de kippen wennen dat de kleppen open gingen. 'Na een paar dagen hadden ze het onder de knie. Ze springen nu direct na het openen naar buiten.'

Duitsland

Het idee voor dit mobiele bedrijf, de Farmermobil, komt uit Duitsland. 'Het biedt ook kansen voor kinderboerderijen, akkerbouwers of biologische melkveehouders', vertelt importeur Ina van Goor van Service for Farmers. 'Hier kunnen de kippen na de koeien worden geweid, waardoor de mest beter wordt verspreid.'

Aanstaande zaterdag is er een open dag op het bedrijf in Schuinesloot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer