Handen+ineen+voor+hogere+peenkwaliteit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Handen ineen voor hogere peenkwaliteit

Peenplatform en Delphy Quality Carrots slaan op het gebied van onderzoek en demonstratie de handen ineen. Belangrijkste doelstelling is om de teelt van peen naar een nog hoger kwaliteitsniveau te tillen.

Met een areaal van 9.200 hectare is peen het grootste vollegrondsgroentegewas in Nederland en tegelijkertijd een heel interessant akkerbouwgewas. De kennisontwikkeling in peen kent van oudsher een grote diversiteit.

Met het verdwijnen van de productschappen is er een zoektocht gestart naar nieuwe collectiviteit. Die heeft afgelopen jaren vorm gekregen in het initiatief Delphy Quality Carrots en het Peenplatform. Beide initiatieven vanuit eenzelfde motivatie met vergelijkbare doelen.

Onderzoeksveld

Dit jaar slaan Quality Carrots en het Peenplatform de handen ineen. Op een perceel van 3 hectare aan de Zuidwesterringweg in Nagele, is een onderzoeks- en demonstratieveld aangelegd met nieuwe ontwikkelingen op gebied van gewasbescherming, rassen, opkomstbehandeling en bemesting.

In oktober wordt een open dag gehouden waar alle onderzoeken en demonstraties worden besproken. De resultaten van de onderzoeken en demonstraties zullen in de loop van de winter in bijeenkomsten worden besproken. Het vakblad 'v/d Grond' zal verslag doen van de resultaten van het Peenplatform en Quality Carrots.

Inmiddels hebben alle veredelaars zich verbonden aan het gezamenlijke initiatief. Meerdere toeleveranciers en gewasbeschermingsleveranciers hebben onderzoeken en demonstraties op het gezamenlijke demoveld aangelegd. Wanneer er tijdens het seizoen op het demoveld interessante zaken te zien zijn, wordt er een flitsbezoek georganiseerd.

Delphy en LTO

Quality Carrots is vier jaar gelden gestart door onderzoeks- en adviesbedrijf Delphy. Quality Carrots speelt via het uitvoeren van praktijkonderzoek snel in op actuele problemen uit de praktijk. Quality Carrots ontwikkelt innovaties in de peenteelt en passen deze toe.

Het Peenplatform is een initiatief van de LTO kerngroep peen. Het Peenplatform brengt de energie van ketenpartijen op het gebied van kennis bij elkaar en communiceert deze op het Peenplatform. De activiteiten van het Peenplatform worden via het vakblad 'v/d Grond' gecommuniceerd.

Met het gezamenlijke initiatief laten Delphy Quality Carrots en het Peenplatform zien dat er een nieuwe collectiviteit ontstaat waarbij de hele peenketen bij elkaar kan worden gebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer