Vlaanderen betaalt boeren miljoenen voor natuurbeheer

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) betaalde eind april 8,73 miljoen euro uit aan landbouwers die een beheerovereenkomst hebben afgesloten.

Vlaanderen+betaalt+boeren+miljoenen+voor+natuurbeheer
© Vilt.be

Het gaat in totaal om 3044 landbouwers die in ruil voor een vergoeding inspanningen leveren voor natuurbeheer. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt) op haar website. Gemiddeld ontvingen boeren bijna 2900 euro per bedrijf.

Bijna de helft van de 8,73 miljoen euro werd uitgekeerd voor beheerovereenkomsten voor perceelsrandenbeheer. Met een aandeel van bijna 1,69 miljoen euro staat het faunabeheer op de tweede plaats. Het onderhoud van kleine landschapselementen vormt met 1,21 miljoen euro de derde meest afgesloten beheerovereenkomst.

Minder in trek

Met een uitgekeerd bedrag van 8,73 miljoen euro aan 3044 landbouwers lijken de beheerovereenkomsten minder in trek dan twee jaar geleden. Toen werd er 12,14 miljoen euro uitbetaald aan 3687 landbouwers, gemiddeld bijna 3300 euro per boer.

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij kan de vergelijking echter niet zomaar worden gemaakt. 'Het gaat om een verschillend Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) waarin sommige maatregelen een andere invulling en vergoeding hebben gekregen', verduidelijkt Leen Van den Bergh van VLM.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer