CDA+en+D66+vrezen+voortbestaan+natuurboeren+Noord%2DHolland
Nieuws
© Persbureau Noordoost

CDA en D66 vrezen voortbestaan natuurboeren Noord-Holland

D66 en CDA Noord-Holland vrezen voor het voortbestaan van agrarische bedrijven als boeren in Noord-Holland na 2021 geen compensatie meer krijgen voor het werk dat zij aan natuur doen binnen het Nationaal Natuurnetwerk.

De Statenleden Willemien Koning van het CDA en Claudia Weemhoff van D66 hebben het provinciebestuur gevraagd naar de oorsprong van dit besluit en of de consequenties ervan goed in beeld zijn.

Agrariërs die al generaties lang de grond op een natuurvriendelijke wijze beheren – op eigen grond of op gepachte grond – dreigen daar nu mee te moeten stoppen, geven de partijen aan. CDA en D66 vrezen dat hiermee 'het kind met het badwater wordt weggegooid'.

Problemen

Koning en Weemhoff namen deze week het rapport 'Agrarisch natuurbeheer in het Noord-Hollands Nationaal Natuurnetwerk' in ontvangst. Hierin noemen de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken en LTO voorbeelden van bedrijven die door de beleidswijziging in de problemen zullen komen.

'Volgens de organisaties zijn er nu juist goede resultaten voor onder andere de weidevogelstand door de boeren. Zij vrezen voor het omvallen van agrarische bedrijven en verruiging van het landschap, bijvoorbeeld in de Eilandspolder', geeft het tweetal aan in Statenvragen aan Gedeputeerde Staten.

D66 en CDA zullen de discussie hierover op de politieke agenda plaatsen, zodat het beleid hierop doorgelicht wordt, met name tijdens de behandeling van het natuurbeheerplan 2018 door Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer