Nederlanders+verspillen+steeds+minder+voedsel
Nieuws
© Zuivelpak.nl

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel

De voedselverspilling in Nederland is in vijf jaar tijd gedaald met 7 kilo per persoon gedaald. In 2010 verspilde consumenten 48 kilo per persoon vorig jaar was dat 41 kilo.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman baseert zich daarbij op twee rapporten: de Monitor Voedselverspilling 2009-2015 van Wageningen Food & Biobased Research en Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016' van het Voedingscentrum.

Brood en zuivel worden het meest onnodig weggegooid. Ook de totale hoeveelheid voedsel die in de Nederlandse voedselketen wordt verspild is licht gedaald met 3 procent naar 2,55 miljoen ton in 2015.

Tandje bijzetten

'Het lijkt erop dat we iets minder voedsel verspillen, maar we zijn er nog niet. Verspilling moeten we gezamenlijk aanpakken: overheid, bedrijfsleven en consumenten. Gelukkig merk ik dat veel mensen in Nederland voedselverspilling hoog op de agenda hebben staan. Dat blijkt ook uit allerlei lokale initiatieven. We moeten op de ingeslagen weg doorgaan en een tandje bijzetten', stelt Van Dam.

Uit de onderzoeken blijkt dat consumenten van alle schakels in de voedselketen de grootste verspillers zijn: ruim 30 procent van de totale voedselverspilling. In 2016 was dat per persoon gemiddeld 41 kilo aan vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel). Verder blijkt dat vorig jaar ook nog eens 57 liter aan dranken per persoon in de gootsteen of het toilet verdween. Andere voedselverspillers zijn de landbouw, horeca, bedrijven voor verwerking en opslag, en de levensmiddelenindustrie.

Draagvlak

Volgens de staatssecretaris bestaat er een groot draagvlak vanuit overheid, bedrijfsleven en consumenten om voedselverspilling tegen te gaan. Ook de inspanningen van het Voedingscentrum hebben bijgedragen aan meer bewustwording bij consumenten over voedselverspilling en het besef dat zij daar zelf wat aan kunnen doen.

Op de Voedseltop in januari zijn afspraken gemaakt om voedselverspilling verder tegen te gaan. Zo hebben verschillende partijen uit de voedselketen zich verenigd in de Taskforce Circular Economy in Food. De taskforce werkt aan een nationale strategie met concrete doelen en acties voor de korte en lange termijn om voedselverspilling verder te verminderen. Deze strategie moet in de tweede helft van dit jaar gereed zijn, aldus de Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer