Verspilling in voedselketen beter monitoren

Bedrijven in de voedselketen gaan de verspilling van voedsel beter monitoren. Dat heeft de Alliantie Verduurzaming Voedsel bekendgemaakt.

Verspilling+in+voedselketen+beter+monitoren
© Wim van Vossen

Vorige week bleek uit de publicatie van de Monitor Voedselverspilling 2014 dat de hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lijkt redelijk constant te blijven. Wel kan de monitoringssystematiek sterk verbeterd worden.

De agrifoodketen, verenigd in de Alliantie Verduurzaming Voedsel, gaat reststromen daarom beter in kaart brengen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van de zelfmonitoringssystematiek die Wageningen UR op verzoek van het ministerie van Economische Zaken ontwikkelde.

Hoogwaardig

Door het beter in kaart brengen van de reststromen hoopt de alliantie deze beter op elkaar aan te sluiten. De Alliantie zet zich in om zoveel mogelijk bedrijven de komende jaren met deze systematiek aan de slag te laten gaan. Doel is om voedsel of grondstoffen voor voedsel zo hoogwaardig mogelijk te (her)gebruiken voor humane consumptie, veevoer of voor bio-based materialen. Bedrijven halen al het maximale waarde uit hun grondstoffen, maar soms is door innovatie of ketensamenwerking nog meer mogelijk, aldus het samenwerkingsverband.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Deelnemende bedrijven zijn onder meer Bavaria, Lamb Weston Meijer, Iglo, Royal A-Ware, Royal FrieslandCampina, Arla Foods, Albert Heijn, Jumbo en PLUS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer