Consument+ziet+waarde+voedsel+niet
3 stellingen
© Albert Heijn

Consument ziet waarde voedsel niet

Rabobank en Natuur & Milieu voeren sinds vorige week een actie om voedselverspilling tegen te gaan, evenals de zuivelsector en supermarkten. Eerder was het Voedingscentrum al een campagne begonnen. Corné van Dooren, expert voedselverspilling van het Voedingscentrum, reageert op drie stellingen.

Campagnes tegen voedselverspilling helpen niet.

'We richten ons met onze campagne vooral op de bewustwording van consumenten en je ziet dat daar langzaam een verandering in komt. De kennis van consumenten wordt groter en hun gedrag verandert. Mensen ruiken en proeven vaker, voordat ze hun eten weggooien en ze kijken niet meer alleen naar de houdbaarheidsdatum.

'Als Voedingscentrum zijn we eerst vooral met die bewustwording bezig geweest en richten we ons nu meer op praktische zaken, zoals het afwegen van je portie en hoe je je eten het beste kunt bewaren. Je ziet dat de campagne nu langzamerhand vruchten begint af te werpen. Binnenkort gaan we weer concreet meten wat mensen aan eten weggooien door steeksproefsgewijs vuilniszakken te onderzoeken. Dan weten we echt wat het effect is.'

Voedselverspilling ga je tegen als je eten twee keer zo duur maakt.

'Verse producten – zuivel, groente en fruit en brood – zijn de producten die het meest worden weggegooid. We willen vanwege hun gezondheid dat consumenten juist deze producten uit de Schijf van Vijf blijven eten en dat bereik je niet door ze twee keer zo duur te maken. Maar ook duurdere producten zoals vlees worden weggegooid, dus er is meer aan de hand dan alleen de prijs.

'Ik keer het liever om: verspilling van eten komt niet omdat het te goedkoop is, maar omdat mensen minder de waarde ervan inzien. Consumenten moeten weer inzien hoeveel moeite het kost om het eten in de supermarkt te krijgen en waardering voor boeren en tuinders krijgen. Daarin zie ik een rol voor het onderwijs, open dagen bij boeren en tuinders en dergelijke.'

Voedselverspilling bestrijd je het beste in de supermarkt.

'Het tegengaan van voedselverspilling is een verantwoordelijkheid van de hele keten; het begint al bij de boer op het land. De supermarkt is wel een belangrijke schakel in het geheel. De supermarkt kan de juiste porties aanbieden en goede bewaaradviezen geven.

'En supermarkten moeten het ook durven om afwijkende producten in hun schappen te leggen, zoals kromme komkommers of gele bloemkolen. Daar kun je dan met de prijs in sturen. Dat geldt ook voor producten die tegen de datum lopen. De consument kan thuis ook veel doen door op maat in te kopen en te koken en het eten op de juiste manier te bewaren.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer