Delphy wil kennis teler over zoete aardappel vergroten

Adviesorganisatie Delphy start dit jaar met een kennisnetwerk voor telers die de teelt van zoete aardappel verder willen ontwikkelen.

Delphy+wil+kennis+teler+over+zoete+aardappel+vergroten
© USAID

Aanleiding is de toenemende belangstelling voor zoete aardappel in Nederland bij zowel consument als telers. Volgens teeltadviseur Cor van Oers van Delphy hebben zowel gangbare als biologische tuinders en akkerbouwers interesse in de teelt. 'Het gewas staat in ons land nog echt in de kinderschoenen. Vorig jaar was het areaal met name in Zuid-Nederland 5 tot 6 hectare. Voor komend seizoen verwachten we uitbreiding tot zo'n 20 hectare.'

Binnen het open kennisnetwerk kunnen deelnemers het onderzoek volgen naar optimalisatie van de teelt van zoete aardappel. Ook houdt Delphy groepsbijeenkomsten voor het uitwisselen van kennis en is individuele advisering mogelijk.

Twee proefvelden

Delphy legt dit jaar op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat en proefboerderij Vredepeel twee proefvelden aan met zoete aardappelen. Op die proefvelden worden onder meer zeven rassen getest en ook teeltsystemen. 'Knelpunt in de teelt is sowieso dat er nog nauwelijks middelen zijn toegelaten. Dus we zullen met weinig input een gezond gewas moeten telen', aldus Van Oers.

Verder wijst de adviseur erop dat zoete aardappel een tropisch gewas is en dat de teelt in het Nederlandse klimaat vooralsnog een uitdaging is vanwege een beperkt aantal groeidagen. 'We hopen in de proeven ook antwoorden te vinden op het verbeteren van de plantmethode, het machinaal oogsten van de knollen en uit te zoeken wat de beste bewaarmethode is.'

Aanmelden

Voor de verdere ontwikkeling van de teelt van zoete aardappel is Delphy ook betrokken bij een internationaal netwerk. In het buitenland is al meer bekend over dit relatief nieuw gewas. Aanmelden voor het kennisnetwerk voor zoete aardappelen kan via de website van Delphy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer