Camera's beoordelen pootgoed

De nieuwe optische sorteerder voor aardappelpootgoed Optica SC heeft met acht sporen een capaciteit van 8 tot 12 ton per uur. De machine verdient zichzelf terug door de grote nauwkeurigheid en besparing op naleesuren.

Camera%27s+beoordelen+pootgoed
© Haijo Dodde

Pootgoedtelers hebben veel interesse voor optisch sorteren. Dat bleek vorige week tijdens de open dag van fabrikant Schouten Kampen op het bedrijf van Den Bakker-Timmermans in Marknesse. Ruim honderd belangstellenden kwamen daar de nieuwe sorteermachine Optica SC bewonderen.

De machine op het pootgoedbedrijf van Wim den Bakker en Peter Timmermans is de derde optische sorteerder die Schouten Kampen tot dusver plaatste in Nederland. Sinds december werken de Flevolandse pootgoedtelers met de Optica SC. De sorteerder met acht sporen heeft een totale lengte van 20 meter en acht uitgangen. De capaciteit varieert volgens de fabrikant per spoor van 1 tot 1,5 ton pootgoed per uur.

Kuubskisten

Den Bakker en Timmermans hebben in hun ruime loods gekozen voor een opstelling met invoer vanuit een bunker en afvoer van gesorteerd product in kuubskisten. Na de invoer worden de aardappelen over verschillende sporen verdeeld. Boven elk spoor hangt een camera voor de vierkantsmaatsortering en een visuele beoordeling op afwijkingen. Via een afblaassysteem komen de poters vervolgens bij de juiste uitgang terecht.

'Voordeel van het optisch sorteren is de grote nauwkeurigheid van de maatsortering', zegt Martijn Zijlema van Schouten Kampen. 'Het aandeel afwijkers is niet meer dan 5 procent, terwijl bij standaardsorteerinstallaties vooral bij langwerpige rassen zoals Spunta de onnauwkeurigheid kan oplopen tot wel 25 procent. Verder besparen pootgoedtelers op hun leesuren omdat ze geen kluiten of voeraardappelen hoeven uit te rapen.'

Aanpassingen aan software

Volgens Timmermans zijn de eerste ervaringen met de machine goed. 'We waren eerst wat teleurgesteld over de capaciteit. Die bleef steken beneden 8 ton per uur. Maar na wat aanpassingen aan de software is dat aanzienlijk verbeterd.' Het areaal pootgoed van het Flevolandse bedrijf is 100 hectare.

Naast bovenmaats en ondermaats sorteren Den Bakker en Timmermans de partijen pootgoed met de nieuwe machine op vier gangbare potermaten. Verder gebruiken ze één uitgang voor kluiten en één uitgang voor halve knollen en knollen met groeischeuren.

Voordeel

'Vooral het scheiden van de kluiten en de afwijkers levert een groot voordeel op. Voorheen stonden we hier met drie mensen het pootgoed na te lezen, nu doen we dat met twee mensen en ook nog met meer capaciteit.'

De investering in de machine van Den Bakker en Timmermans bedraagt volgens Zijlema zo'n 350.000 euro. Hij stelt dat de terugverdientijd van de sorteerder ongeveer vijf jaar is.

Volledig uitgerust

Timmermans vindt de meerprijs ten opzichte van een standaardmaatsorteerder meevallen. 'Deze nieuwe machine is volledig uitgerust. We hoeven niet meer apart te investeren in een kluitenscheider en dat scheelt behoorlijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer