Weidevogeldrone vliegt nu ook in Noord-Holland

Natuurbeheerders van de agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken in Noord- Holland gaan weidevogelnesten opsporen met een weidevogeldrone. Hiermee hopen ze meer nesten op te sporen zodat boeren bij het maaien daarmee rekening kunnen houden.

Water, Land & Dijken vliegt sinds vorige week met deze speciale drone. Afgelopen twee jaar is deze ontwikkeld voor de weidevogelbescherming. Vanaf dit voorjaar vliegen er zes van deze drones in Nederland, waarvan nu één in Noord-Holland. Deze is door agrarische natuurvereniging aangeschaft.

De drone is uitgerust met een gevoelige warmtecamera. Door het temperatuurverschil tussen de warme nesten en de koude de omgeving zijn deze te lokaliseren. Deze warmtebronnen worden meteen met gps locatie opgeslagen.

Signaal

Met de gps van een smartphone kunnen de nesten opgespoord worden. Ook kan de boer dit op te trekker gebruiken zodat hij automatisch een signaal krijgt als hij in de buurt komt van een nest.

Dit eerste seizoen is nog experimenteel. Door de verzamelde data kan de herkenningssoftware steeds exacter worden, zo is de verwachting. Nu worden warme bronnen als een haas en een gans al automatisch eruit gefilterd.

De eerste vlucht bleek al een succes. In een ochtend, is ruim 20 hectare grasland wat gemaaid ging worden, afgezocht. Hier zijn zes grutto nesten, een tureluur en een wilde eend gevonden. Zonder de drone waren hiervan zeker een aantal gemist. Met de boer is afgesproken grote stukken van de percelen niet te maaien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer