Proef met weidevogeldrone in Eemland

Agrarisch collectief Ark en Eemlandschap is maandag begonnen met detectie van weidevogelnesten met behulp van een drone. Eenzelfde proef wordt ook in vijf andere weidevogelgebieden uitgevoerd.

Proef+met+weidevogeldrone+in+Eemland
© Johan Wissink

Voor het detectiewerk zijn drie mensen opgeleid, vertelt Warmelt Swart van het collectief. 'Het gangbare weidevogelwerk door vrijwilligers gaat intussen gewoon door, de drone is alleen ter ondersteuning.'

Als eerste werd maandag een perceel van 40 hectare grasland onder de loep genomen. De eigenaar/gebruiker vermoedde dat er meer legsels aanwezig waren dan de weidevogelwachters hadden gemeld. Analyse van de videobeelden moet nog uitwijzen of dat het geval was.

Naast naar weidevogels als grutto en tureluur wordt ook gezocht naar de velduil en het voorkomen van het reekalf in botanisch grasland. Observatie van die laatste soort gebeurt op verzoek van Natuurmonumenten. 'Het moet nog blijken of inzet van de drone ook tot minder betredingen leidt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer