Rijnland vraagt bollenteler inundatie te melden

Hoogheemraadschap van Rijnland vraagt bollen- en vaste plantentelers om uiterlijk twee weken voor het inunderen van hun percelen dit te melden. Dan maakt Rijnland samen met telers afspraken over de onttrekking van water.

Rijnland+vraagt+bollenteler+inundatie+te+melden
© Koen van Wijk

Bollen- en vaste plantentelers zetten hun percelen regelmatig onder water om aaltjes en onkruiden te bestrijden. Maar door het onder water zetten van land komt het waterpeil van poldersloten soms tijdelijk laag te staan. Dit heeft negatieve gevolgen voor planten en dieren in de poldersloten, stelt Rijnland.

Daarnaast kan het tot schade leiden aan de oever of beschoeiing. Daarom stelt Rijnland de meldplicht in. Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt waar mogelijk graag mee aan het leveren van extra water voor inundatie. Een teler kan op zijn beurt een bijdrage leveren aan het beschermen van dieren en planten in de poldersloten.

Demping

Rijnland ziet telers ook graag eerst met collega's afstemmen wat ze gaan doen om te voorkomen dat buren gelijktijdig gaan inunderen. Telers die bij de inundatie ook een sloot dicht willen zetten hebben hiervoor toestemming van het hoogheemraadschap nodig.

Het dichtzetten van een sloot is namelijk een demping. Deze moet voldoen aan de regels die te vinden op de website van het hoogheemraadschap van Rijnland. Vul de vergunningschecker in om te zien welke regels specifiek op een teler van toepassing zijn.

Fosfaat

Verder wil Rijnland dat telers de fosfaat uit het water opvangen voordat het perceel verlaat. Volgens Rijnland blijkt uit onderzoek van Deltares dat tijdens het inunderen van percelen namelijk veel fosfaat uit de grond wordt gespoeld.

Dit fosfaat water zakt continu uit naar de poldersloten. Opvangen kan door het fosfaat te binden aan een ijzerzandfilter. Rijnland verwacht in september een brochure over het werken met een ijzerzandfilter beschikbaar te hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer