Zomerse inundatie tegen knobbelaaltjes

Verschillende wortelknobbelaaltjes veroorzaken problemen in de teelt van dahlia. Zomerse inundatie kan de besmetting bestrijden, zo blijkt uit een kasproef van PPO. Of de methode in de praktijk werkt, moet nog blijken.

Zomerse+inundatie+tegen+knobbelaaltjes
© nieuwe oogst

De problemen met het noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) in dahlia nemen toe. PPO onderzoekt of het tijdelijk onder water zetten van het veld perspectief biedt om wortelknobbelaaltjes in de bodem volledig te bestrijden.

Buitenomstandigheden

Uit een kasproef in 2012 bleek dat inundatie in de zomerperiode inderdaad afdoende was om de aanwezige maiswortelknobbelaaltjes te doden en dat de benodigde inundatieduur rond de 14 weken zal liggen.

Inundatie in de winterperiode zal waarschijnlijk onvoldoende werken. Verder onderzoek onder buitenomstandigheden is nog wel nodig om de effectiviteit van de methode in de praktijk aan te tonen.

Economische problemen

Door strengere controles van de NVWA op de quarantaine aaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax, wordt verwacht dat ook deze aaltjes meer economische problemen zullen opleveren in gladiool en dahlia.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer