Droogstaande koe krijgt niet genoeg energie binnen

Rienke van der Kolk volgde een cursus jongveeopfok bij Diergeneeskundig Centrum De Nieuwe Hanze in Kampen. Ze deed een interessante ontdekking. Droogstaande koeien krijgen te weinig energie binnen.

Droogstaande+koe+krijgt+niet+genoeg+energie+binnen
© Ruud Ploeg

Van der Kolk runt met haar man en zoon een melkveebedrijf met 95 koeien en 60 stuks jongvee in het Gelderse Oosterwolde. Ze volgde de cursus omdat ze wilde leren van anderen. 'Het betrof een 'groeiwedstrijd' van de Jongveecoach in het kader van het Jaar van het Kalf, georganiseerd door ons diergeneeskundig centrum.'

De melkveehoudster twijfelde aan de biestkwaliteit van de koeien. Regelmatig lieten de kalveren na een paar dagen een terugval zien en kregen ze diarree. 'Ik gaf ze dan alle aandacht en sleepte ze er weer doorheen.'

Biestmeter

Toen kreeg Van der Kolk een biestmeter mee naar huis kreeg. 'Na het meten van de kwaliteit van de eerste biest, gingen mijn ogen open. Bij driekwart van de koeien bleek de kwaliteit matig tot slecht. Er zaten te weinig immunoglobulinen (antistoffen) in.'

Het lag uiteindelijk aan de energievoorziening van de droogstaande koeien. Ze kregen te weinig energie aangeboden en de warming-up bleek te kort.

Darmstelsel

'Het frappante is dat wanneer een droge koe te weinig energie opneemt, dit invloed heeft op de ontwikkeling van het darmstelstel van haar kalf. Dat leerde ik tijdens de cursus. Het kalf is extra vatbaar, waardoor de kans op diarree stijgt.'

Om de biestkwaliteit te verbeteren, gaat de familie Van der Kolk een krachtvoerbox aanschaffen. 'Ik verwacht dat het aantal immunoglobulinen daardoor flink stijgt.'

Onbeperkt koemelk

Ook is de melkveehoudster gaan experimenteren met het onbeperkt verstrekken van koemelk (tot veertien dagen).

'Sommige kalveren dronken wel 15 tot 16 liter per dag. Het ging heel goed en de kalveren groeiden als kool. We leverden mooie kalveren af van pakweg 55 kilo. Daar was de veehandelaar erg blij mee en wij ook. Want hij betaalde ons soms het dubbele bedrag van dat van een klein kalf.'

Weinig werk

Wel kwam Van der Kolk erachter dat dit concept niet voor elk kalf lijkt te werken. Gevoelige kalveren, bijvoorbeeld van moeders met een slechte biestkwaliteit, kunnen diarree krijgen bij een onbeperkte koemelkgift.

'Daarom bepaal ik per kalf wat het beste is. Ik werk daardoor heel preventief en dit kost mij uiteindelijk het minste werk. Dat ervaar ik echt zo.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer