LTO: schouders onder verdere reductie fosfaatproductie

'De fosfaatreductieregeling wordt voor de melkveehouders complexer, maar is nog steeds functioneel om ons fosfaatreductiedoel te bereiken,' zegt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij over de aanpassing van de fosfaatreductieregeling.

De fosfaatreductieregeling wordt beperkt tot alleen melkproducerende bedrijven. De wijzigingsregeling is vandaag, 28 april, gepubliceerd in de Staatscourant en gaat in per 1 mei 2017.

Deze wijziging plaatst vleesveehouders, vleeskalverhouders en jongveeopfokkers weer buiten de fosfaatreductieregeling. De consequentie is dat aan de afvoer van dieren vanaf een melkveebedrijf naar deze bedrijven aanvullende voorwaarden worden gesteld. Het aandeel jongvee dat op het melkveebedrijf op 28 april aanwezig is, wordt daarvoor bepalend.

Duidelijkheid

Voorzitter Jos Bolk van LTO-vakgroep Vleesveehouderij is tevreden over het feit dat bedrijven met vleesvee nu niet meer onder de regeling vallen. Dit geeft definitief duidelijkheid voor deze ondernemers. Zij kunnen hun bedrijfsvoering weer verder voortzetten zonder de belemmeringen van de fosfaatreductieregeling.'

Voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij verwacht dat dit ook voor gemengde bedrijven met vleeskalveren zal gelden.

Verantwoordelijkheid

Alle sectoren binnen LTO Nederland hebben een verantwoordelijkheid om onder het fosfaatreductieplafond te produceren. Uit de monitoring van CBS voor de voortgang van het fosfaatreductiepakket blijkt dat voor het eerste kwartaal op dit moment een daling van 4,5 miljoen kilo fosfaat is gerealiseerd.

'Een sterk resultaat van de fosfaatreductie voor het eerste kwartaal. Dit is een goede opsteker die we kunnen gebruiken in de gesprekken met de EU over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. We kunnen laten zien dat het werkt', zegt Romijn.

Op koers

'We liggen op koers om weer onder het fosfaatreductieplafond te komen, maar we zijn er nog niet. Ook voor het volgende kwartaal zullen wij er onze schouders onder moeten zetten om de fosfaatreductiedoelstelling te halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer