Kamervragen+over+RVO%2Dklachten+melkveehouders
Achtergrond
© Dirk Hol

Kamervragen over RVO-klachten melkveehouders

De vele klachten van melkveehouders over de incorrecte registraties en lange wachttijden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben deze week tot Kamervragen geleid.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil onder meer weten of staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) bereid is de inning van geldsommen op te schorten.

Vanuit de melkveehouderij komen veel klachten over incorrecte registraties, trage afhandeling van klachten en lange wachttijden bij het callcenter van RVO. Zo blijkt dat de registratie van het aantal grootvee-eenheden (GVE's) op de referentiedatum bij veel melkveehouders niet klopt met die op de peildatum van 2 juli 2015.

Administratieve wijzigingen

Ook gaan veel klachten over het niet tijdig aanpassen van administratieve wijzigingen. Bedrijven waarvan een doorgegeven naamswijziging of opvolging niet tijdig is aangepast in de RVO-registratie, worden onverwachts geconfronteerd met een referentie van 0 GVE.

Lodders noemt ook het voorbeeld van het overdragen van grond en GVE's naar een nieuwe eigenaar. Hierbij gaat het bij de grond wel goed, maar worden de GVE's niet overgezet op naam van de koper.

Twijfel

Eerder heeft Van Dam op Kamervragen aangegeven dat het controleren en vaststellen van de referentie meer tijd kost en dat RVO ernaar streeft dit voor elkaar te hebben voordat de eerste geldsommen worden opgelegd. Nu die datum nadert, twijfelt Lodders of de problemen tijdig worden opgelost.

RVO wil tegenover Nieuwe Oogst niet reageren op de klachten en achterstanden. De beantwoording van de Kamervragen heeft altijd voorrang. Woordvoerder Michel van der Maas zegt wel dat voor pieken, zoals de Gecombineerde opgave en de meitelling, de bezetting van het callcenter wordt uitgebreid.

Plenaire debat

Lodders vraagt Van Dam de Kamervragen te beantwoorden voor het nog in te plannen plenaire debat over het fosfaatreductieplan.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer