'Polycultuur levert meer op dan monocultuur'

Mark Shepard claimt meer te verdienen dan zijn buren 'die nog steeds bedelen om subsidies'. Hij teelt sinds 1994 een polycultuur van meer- en eenjarige gewassen en bosbeweiding op zijn biologische boerderij in Wisconsin in de Verenigde Staten.

%27Polycultuur+levert+meer+op+dan+monocultuur%27
© Klaas Johan Osinga

Zijn 'New Forest Farm' heeft 22 jaar zonder subsidies gedraaid. Shepard sprak over zijn aanpak op de debatserie 'It's the food, my friend' op deze week in Amsterdam.

Shepard's benadering is: let goed op wat de natuur doet en ga daar in mee. Eenjarige gewassen tussen meerjarige gewassen, zoals hazelnoten, appels en bessen, en bosbeweiding met runderen, varkens en pluimvee. Als gewassen het in zo'n systeem niet goed doen, steek daar dan vooral geen energie meer in, aldus Shepard.

'Het is okay om een beetje gek te zijn, zo lang het maar werkt'. Zijn verhaal over 'Restauration Agriculture' ging er dan ook in als koek in de Rode Hoed, waar ook de nodige boeren zaten. De publieksstelling die werd geponeerd, 'ecologie of technologie?', leverde vooraf een score op van 58-8 procent (145 reacties) in het voordeel van ecologie.

Roofmijten

Professor Marcel Dicke (Wageningen UR) presenteerde de successen van zijn werk met Koppert, zoals met roofmijten in komkommers. Hij pleit voor een systeemaanpak. Buiten is de aanpak die in de glasgroenteteelt zo succesvol is, een stuk lastiger.

'Met akkerranden krijg je 25 tot 65 procent minder bladluizen in aardappelen, maar dat is niet genoeg'. Betaalt de chemische industrie ook mee aan het onderzoek, wilde debatleider Felix Rottenberg weten. Dicke: 'De industrie weet dat er alternatieven moeten komen'.

Zintuigen

Vanuit de Nederlandse praktijk mocht Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel reageren. Hij werkt al samen met Shepard. Voor hem is de kern: 'gebruik je zintuigen'.

Welmoed Deinum, studente aan Van Hall Larenstein en biologisch-dynamisch melkveehouder in Sondel, vertelde dat haar filosofie op school zeker niet mainstream is: 'De focus is bij de meesten op de productiviteit van Engels raaigras'.

Bij de afsluiting vestigde Marcel Dicke de aandacht op de kennis van boeren: 'Als ik geld zou hebben voor onderzoek naar Shepard's aanpak, dan zou ik studenten allereerst de boer laten interviewen en volgen. Waarom maakt hij bepaalde keuzes?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer