Boeren feliciteren koning met Abraham

Ruim tien boeren zijn woensdagmiddag urenlang in touw geweest om een Abraham van strobalen te maken voor koning Willem-Alexander die morgen vijftig wordt. Dat gebeurde op het grasland van de buurman van de koning: melkveehouder Marinus Jan Bos in Wassenaar.

Zo'n veertien hooi- en strobalen in verschillende kleuren kwamen eraan te pas, geeft een van de initiatiefnemers en LTO Noord-afdelingsvoorzitter Zuidwest-Drenthe Eline Vedder aan. Naast melkveehouders die met kofferbakken vol hooibalen kwamen, kregen de bouwers ook appels voor de ogen en de mond van de pop en planten.

Boeren maakten een houten kroon voor de stropop en een oranje sjerp. En de koning kreeg een bosje oranje rozen. Ook een bord van LTO Noord en een spandoek om de koning te feliciteren ontbraken niet.

Het hoofd van Willem-Alexander bestaat uit een roze strobaal. Hiermee willen de boeren aandacht vragen voor Pink Ribbon, de stichting die zich inzet om mensen met borstkanker te helpen.

Facebook

Een oproepje van Vedder op Facebook om strobalen 'in allerlei maten en kleuren' werd een kleine tachtig keer gedeeld.

Het gebaar vanuit de sector is een 'hartstikke leuk' initiatief vindt de Wassenaarse melkveehouder Bos. 'Willem-Alexander wordt maar een keer vijftig. En hij woont tussen de boeren in.'

Geintje

De melkveehouder is er 'heilig van overtuigd' dat de koning de pop zal zien. 'Hij moet morgen natuurlijk naar Tilburg. Maar hij zal in dit weekend een gaatje vinden om er met zijn kinderen even langs te rijden.' Volgens de boer fietst Willem-Alexander regelmatig een rondje door het gebied en 'Máxima is met de kinderen ook wel eens op een lammetjesdag bij ons geweest.'

Vedder vindt het project geslaagd. 'Er is veel media-aandacht voor. SBS6 is geweest, maar ook de lokale pers. Wij kunnen iets positiefs doen. Het is een ludiek geintje. Er zit geen zware boodschap achter. Het is mooie promotie voor de agrarische sector. '

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer