Varkenshouder beleeft bovengemiddeld jaar

De Rabobank verwacht in 2017 een bovengemiddeld jaar voor zeugen- en vleesvarkenshouders. Dat schrijft de bank in het Kwartaalbericht Varkens 2e Kwartaal 2017.

Voor de vleesvarkens zal het huidige hoge prijsniveau aanhouden tot in het derde kwartaal, waarbij de hogere prijzen mogelijk beperkend werken bij de export naar landen buiten de EU. Dit zal de marges voor de vleesvarkenshouders ondersteunen, de dure big is echter een beperkende factor voor het uiteindelijke niveau voor de vleesvarkens, aldus Rabobank.

Ontwikkeling vleesvarkens

Het aantal slachtingen in Nederland daalde in het eerste kwartaal met 12.000 stuks (-0,3 procent). Deze daling wordt veroorzaakt door de toename van de export van biggen eind 2016 en het lagere aanbod als gevolg van de afname van de zeugenstapel. De export van vleesvarkens daalde dit jaar tot en met week 10 met ruim 82.000 stuks (-12,4 procent).

De vleesvarkensprijzen stabiliseerden in de eerste twee maanden van 2017, ondanks de tegenvallende vraag naar varkensvlees in de EU. Sinds maart begonnen de vleesvarkensprijzen te stijgen toen de Europese vraag naar varkensvlees aantrok, terwijl de export naar China op peil bleef.

Vooruitzichten 2e kwartaal 2017

De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij zijn volgens Rabobank positief. Het aanbod van varkens blijft onder druk en dat zal de vleesvarkensprijs ondersteunen. Het uiteindelijke prijsniveau is echter afhankelijk van de export, waarbij de hogere prijzen mogelijk beperkend werken bij de export naar landen buiten de EU.

In combinatie met het lagere aanbod zullen de exportvolumes van varkensvlees waarschijnlijk onder druk komen, verwacht Rabobank. Zeker omdat het aanbod van goedkoper vlees van concurrenten in Amerika blijft toenemen waarbij de exportprijzen vanuit de EU ook lager kunnen zijn dan gehoopt.

Export naar Azië

De vraag naar varkensvlees in Azië en de bijbehorende import blijft de komende maanden naar verwachting van Rabobank goed. In Zuid-Korea en Japan neemt de consumptie toe door promotieactiviteiten en de seizoensgebonden stijging van de consumptie.

In China wordt de gedwongen sluiting van bedrijven door milieumaatregelen naar verwachting vanaf de zomer volledig gecompenseerd door de investeringen in nieuwe varkensbedrijven in groeiregio's. Hierdoor zal de Chinese import van varkensvlees naar verwachting stabiliseren. Rabobank stelt dat de EU op deze markt marktaandeel verliest aan haar Amerikaanse concurrenten.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer