Nauwelijks+bieten+gezaaid+vorige+week
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Nauwelijks bieten gezaaid vorige week

Met het mooie weer in het vooruitzicht hebben bietentelers vorige week slechts 2 procent van het areaal ingezaaid.

Begin van deze week was het totale ingezaaide areaal bijna 4 procent, blijkt uit de gegevens van de Bietenstatistiek van Suiker Unie. Daar komt deze week echter snel verandering in. In vrijwel alle teeltgebieden wordt nu volop gezaaid. Overigens zijn de omstandigheden voor inzaai nog niet overal goed genoeg, meldt Suiker Unie.

Onder goede omstandigheden kan het volgens Suiker Unie zomaar gebeuren dat in een week tijd de helft van het bietenareaal in Nederland wordt ingezaaid. Dat zou dit jaar dan gaan om meer dan 40.000 hectare. Suiker Unie schat in dat ongeveer de helft van de Nederlandse bietentelers hun eigen suikerbieten zaaien en de rest gebeurt door loonwerkers. Het aandeel eigen zaai is in Flevoland met 80 procent het grootst.

Muizenschade

De al gezaaide suikerbieten kiemen goed, laat Suiker Unie weten. De verwachting is dat de bieten die half maart als eersten zijn gezaaid, deze week boven komen. Het IRS waarschuwt voor muizenschade in de pas gezaaide bieten. De eerste schade door vreterij is al gemeld bij het bieteninstituut.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer