Uitbreiding+onderzoek+bladziekten+suikerbiet
Nieuws
© Haijo Dodde

Uitbreiding onderzoek bladziekten suikerbiet

Adviesdienst Delphy breidt het onderzoek naar de gevoeligheid van suikerbietenrassen voor bladziekten dit jaar uit van Drenthe naar Flevoland.

Het onderzoeksteam van Delphy zaaide gisteren in Drenthe een proefveld in met zes verschillende bietenrassen en op 30 maart was in de Noordoostpolder al een proefperceel aangelegd met vier rassen.

Doel van onderzoek is het bepalen van het effect van wel of niet spuiten met fungiciden op de mate van aantasting door bladschimmels in het bietengewas en de uiteindelijke opbrengsten. Voorgaande jaren bleek in vergelijkbaar onderzoek van Delphy dat de reactie van de bietenrassen op de fungicidenbespuitingen sterk kan verschillen.

Inzet fungiciden verminderen

Het rendement van de bespuitingen varieert volgens Delphy van 0 tot 500 euro per hectare. De adviesdienst verwacht dat de inzet van fungiciden op bepaalde rassen verminderd kan worden zonder risico op een zwaardere aantasting en een lagere opbrengst. Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot een specifieke ziektebestrijding per ras.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer