Telers+zaaien+deze+week+de+laatste+suikerbieten
Nieuws
© Niels van der Boom

Telers zaaien deze week de laatste suikerbieten

Landelijk gezien was begin deze week de zaai van het suikerbietenareaal voor 89 procent uitgevoerd. Suiker Unie verwacht dat deze week de laatste percelen worden gezaaid.

In verschillende gebieden was vorige week alles afgerond: Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse eilanden, Oost- en Zuid-Flevoland en de Noordoostpolder. Op de noordelijke klei waren de telers bijna klaar.

In het noordoosten van het land moest nog ongeveer 25 procent worden gezaaid. Hier is de uitzaai vertraagd omdat telers moesten wachten op de aanvoer van drijfmest. Loonwerkers zijn hier zeer druk mee en werken soms de klok rond.

Roundup

Op de percelen waar twee weken terug is begonnen met het zaaien, staan de meeste plantjes boven. De snelle opkomst heeft enkele telers verrast. Het afbranden met Roundup kon niet meer of er zijn enkele planten weggespoten.

Op een perceel in Flevoland zijn daardoor 20.000 planten verloren gegaan, meldt Suiker Unie. Er zijn nog 75.000 planten over.

Vocht

Op de later gezaaide percelen is het afwachten of ze allemaal voldoende in het vocht liggen en snel kunnen kiemen. Gelukkig is het midden deze week op veel plaatsen gaan regenen.

Sommige telers waren ongerust over de inmiddels langdurige droge periode. Vandaar dat een aantal telers heeft gekozen om de cambridgerollen uit de schuur te halen.

Beregend

In Zeeland zijn er al enkele percelen beregend om de bieten boven te krijgen. Op de lichte gronden bestond een gevaar voor verstuiven van de bietjes.

Door de droge omstandigheden was het risico op muizenschade groot. In Zuid-Beveland is vanwege muizen inmiddels 4,5 hectare overgezaaid. Ook in de Hoeksche Waard moet om deze reden een perceel worden overgezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer