%27Nederland+moet+meer+investeren+in+natuur%27
Nieuws
© Mike Schellart

'Nederland moet meer investeren in natuur'

Nederland moet meer investeren in natuur, zodat ingrijpen minder nodig is, meer gebruik kan worden gemaakt van een programmatische aanpak en kennis efficiënter is te organiseren.

Die aanbeveling doet een groep deskundigen die naar verbeteringen van de Nederlandse vertaling van de Europese Vogel- en habitatrichtlijn hebben gekeken. De richtlijn maakt onderdeel uit van het Natura 2000-beleid.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft hun 'denkrichtingen' naar de Tweede Kamer gestuurd. De notitie is een van de laatste producten van de fitness check van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Hierna volgt alleen nog een rapport waarin Nederland wordt vergeleken met drie andere lidstaten.

Dilemma's

De deskundigen concluderen dat de meeste dilemma's omtrent het Natura 2000-beleid 'voortkomen uit beperkingen die voortvloeien uit de richtlijnen, en de interpretatie van het Europese Hof daarvan, en niet zozeer uit de Nederlandse implementatie', schrijft Van Dam. 'Dat de dilemma's ontstaan wordt vooral veroorzaakt door de huidige staat van de natuur.'

Naast de aanbeveling om meer te investeren in natuur, zien de experts dat er op andere terreinen ook verbetering mogelijk is. 'Zo kan de aanwijzing van de gebieden mogelijk slimmer gemaakt worden en kan soortenbescherming mogelijk efficiënter', aldus Van Dam. 'Verder worden de mogelijkheden voor natuurinclusief werken binnen de richtlijnen gegeven.'

Beter

De Europese Commissie concludeert dat de Vogel- en Habitatrichtlijn niet aangepast hoeven te worden, maar wel dat de implementatie door de lidstaten beter kan. Daarom komt de Commissie nog dit jaar met een actieplan op. Daarin zijn bilaterale gesprekken met de lidstaten opgenomen, waar over maatwerk voor slimmere manieren van implementatie worden besproken.

'Aangezien de deskundigen tot de conclusie komen dat er niet veel ruimte is om de Nederlandse implementatie heel anders te doen zullen hun bevindingen als belangrijke input voor deze overleggen dienen', aldus Van Dam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer