Dijksma wacht met extra maatregelen tegen methaan

Wanneer blijkt dat de gegevens over de methaanuitstoot in Nederland niet kloppen met de werkelijkheid, zijn extra maatregelen noodzakelijk. Maar daarvoor is eerst wel meer duidelijkheid nodig.

Dat vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu). Ze reageerde in de Tweede Kamer op berichten dat de uitstoot van het broeikasgas methaan in de praktijk veel hoger is dan nu op grond van modellen wordt aangenomen.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bevroeg de staatssecretaris naar aanleiding van een recente publicatie. Die stelt, op basis van gegevens van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), dat de Nederlandse uitstoot van methaan sinds 1990 niet met 43 procent maar met 20 procent is gedaald.

Melkvee en geiten

Ouwehand vindt dat reden om heel snel in te grijpen. 'Dit moet gevolgen hebben voor het klimaatbeleid in ons land.' Ze noemde de melkveehouderij en de geitenhouderij als sectoren waar extra maatregelen nodig zijn.

Dat gaat Dijksma te ver. Als de tot nu toe gehanteerde cijfers niet kloppen, is extra ingrijpen volgens haar inderdaad nodig. 'Het kan betekenen dat de klimaatopgave voor Nederland groter wordt.'

De staatsecretaris wil daarvoor eerst wel bevestiging hebben van de wetenschap. En vervolgens wil ze inzicht in de vraag welke sectoren meer methaan produceren dan eerder werd aangenomen.

Duidelijkheid over veroorzaker

'Methaan is een ingewikkeld broeikasgas. En ik moet weten wie precies de veroorzaker is om doeltreffend te kunnen handelen', zei ze in de Kamer. Ze vindt dat belangrijk voor het draagvlak onder het klimaatbeleid.

Dijksma benadrukt dat er ook zonder aanscherping de komende jaren een grote opgave ligt voor alle sectoren om de methaanuitstoot terug te dringen. 'Groter dan dan we nu misschien wel denken. Ook van de veehouderij zal het een enorme inspanning vergen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer