Europees+methaanplafond+van+tafel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europees methaanplafond van tafel

Er komt geen apart methaanplafond. Dat heeft het Europees Parlement woensdag besloten.

Een compromisvoorstel over limieten op de uitstoot van verscheidene luchtverontreinigende stoffen werd aangenomen met 499 stemmen voor en 177 stemmen tegen.

Wel blijven er nationale plafonds bestaan voor ammoniakuitstoot, maar die vallen lager uit dan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, oorspronkelijk had voorgesteld.

Stemming

VVD-Europarlementariër Jan Huitema zei in het debat voorafgaand aan de stemming dat hij blij dat een methaanplafond, dat door de Commissie was voorgesteld, uit het akkoord was gehaald. 'Ik wil namelijk voorkomen dat boeren noodgedwongen de koeien op stal moeten houden om methaan af te vangen die koeien uitstoten. Dat is nou net wat de maatschappij niet wil,' aldus Huitema.

Hij wees erop dat methaan ook een broeikasgas is en dat er al regels voor broeikasgassen zijn in het kader van klimaatdoelstellingen. Overigens laten die regels landen vrij om alleen andere broeikasgassen, zoals CO2, aan te pakken en methaanuitstoot ongemoeid te laten.

Compromis

Er is lang onderhandeld over de plafonds, die al in december 2013 werden voorgesteld en vanaf 2020 gaan gelden. Het compromis waar woensdag over werd gestemd, werd afgelopen juni pas bereikt tussen lidstaten en het Europarlement, op de laatste dag van het Nederlands voorzitterschap.

De Britse Conservatief Julie Girling, die namens het parlement onderhandelde, zei dat de deal misschien niet perfect was, maar wel een fikse vooruitgang in luchtkwaliteit zal bieden. Ze wees er ook op dat de Commissie heeft beloofd om later nog eens te kijken naar de uitstoot van methaan.

Schonere lucht

Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) waren kritisch over het resultaat. 'Opnieuw hoeft de agrarische sector niet bij te dragen aan schonere lucht', zei Eickhout. Gerbrandy vroeg zich in de plenaire zaal af waarom de landbouwsector een speciale behandeling zou moeten krijgen. 'Is vuile lucht minder schadelijk als die van de landbouw komt?'

Op de dag van de stemming verscheen een rapport over luchtkwaliteit van het Europees Milieuagentschap, waaruit bleek dat van alle sectoren de agrarische sector het het slechtst doet. De agrarische sector is verantwoordelijk voor 94 procent van alle ammoniakuitstoot, en 52 procent van alle methaanuitstoot. De vermindering van deze uitstoot loopt achter bij die afkomstig uit andere sectoren, aldus het agentschap.

Nederland moet nu vanaf 2020 zijn ammoniakuitstoot met 13 procent hebben verminderd, vergeleken met 2005. Vanaf 2030 moet dat met 21 procent zijn. Oorspronkelijk had de Commissie voorgesteld dat de uitstoot in 2030 met 25 procent zou moeten zijn verminderd.

Geen dubbele wetgeving

LTO Nederland vindt klimaatbeleid belangrijk, zegt beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal. 'De Nederlandse land- en tuinbouw vermindert broeikasuitstoot. De nationale afspraken zijn als eerste sector al bereikt. Er zal nog meer moeten gebeuren.'

'Daarover lopen gesprekken in het kader van het internationale klimaatakkoord. We willen echter niet dubbele wetgeving. Daar ging het hier om', aldus Osinga. 'Nul uitstoot zal ook niet mogelijk zijn, omdat land- en tuinbouw nu eenmaal werkt met biologische processen. En we kunnen nu eenmaal niet zonder voedsel.'

Auteur: Peter Teffer/Mike Schellart

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer