World+Dairy+Summit+toont+dynamiek+zuivelsector
Achtergrond
© Dirk Hol

World Dairy Summit toont dynamiek zuivelsector

Op het Indonesische eiland Java streven ze naar tien koeien per boer en een veevoeradditief dat de uitstoot van methaan door koeien met 30 procent reduceert. Deze ambities liggen ver uit elkaar, maar kwamen deze week samen tijdens de World Dairy Summit in De Doelen in Rotterdam.

Tijdens het jaarlijkse congres World Dairy Summit van de International Dairy Federation (IDF) gingen de lezingen en presentaties over het hele spectrum aan uitdagingen waar de zuivelwereld wereldwijd voor staat. Verduurzaming, dierenwelzijn en een gezonde economische bedrijfsvoering stonden daarbij centraal.

Melkveehouders in Azië en West-Europa staan voor compleet verschillende uitdagingen, maar één ding hebben ze gemeen, zegt Torsten Hemme van het IFCN Dairy Research Network: ze zuchten onder een lage melkprijs. De onderzoeker toonde een wereldkaart waarbij Europa, Azië en de Verenigde Staten donkerrood kleuren. 'In die landen leggen boeren dagelijks geld toe om hun vak te mogen uitoefenen.'

Achtbanen

Het is de tweede keer sinds 2007 dat de melkveehouderij wereldwijd door een dal gaat. Als 'rollercoasters', achtbanen, zo omschrijft Hemme de prijsschommelingen op de wereldmarkt. 'We zien dat het lang duurt voordat de sector op een zuivelcrisis reageert, terwijl belangrijke indicatoren al vroeg zichtbaar zijn.' Hij doelt op de daling van de wereldmarktprijs die voorafgaat aan dalingen op nationaal niveau.

'Een verlaging van de melkproductie komt altijd langzaam op gang, terwijl het de grootste invloed heeft op de volatiliteit van de melkprijs. Maar het is niet zo dat melkveehouders de melkkraan even open- of dichtdraaien. De groei van de melkproductie wordt veroorzaakt door nieuwe investeringsprojecten en uitbreidingen. De daling komt voor rekening van bedrijven die noodgedwongen stoppen.'

Afschaffing melkquotum

Katrine Lecornu, een Franse melkveehoudster en voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF), vertelde hoe Franse boeren reageerden op de afschaffing van het melkquotum. Het systeem van melkcontracten in dat land zorgt voor een rem op de productie. 'Franse boeren produceren niet meer melk als de melkprijs onder de kostprijs komt. Ze staan meer open voor regulatie om de volatiliteit te onderdrukken.'

Op het congres was er ook aandacht voor veevoeradditieven. Massimo Bionaz onderzoekt aan de universiteit van de Amerikaanse staat Oregon de rol van nutrigenomics in veevoer. Volgens hem rijden melkkoeien elke dag Formule 1. 'Door de hoge melkproductie verbranden melkkoeien hun eigen spiermassa. Dit is slecht voor de metabolica en gezondheid van de dieren.'

Tien jaar

Tests wijzen uit dat bij toediening van voedselsupplementen deze negatieve bijwerkingen niet optreden. Bionaz verwacht dat het nog zeker tien jaar duurt, voordat nutrigenomics een vast onderdeel zijn van het dagelijkse rantsoen van een melkkoe.

Eerder, naar verwachting in 2019, komt er een voedingsadditief van DSM op de markt dat de uitstoot van methaan door rundvee met minstens 30 procent vernindert. Innovatiemanager Chantal Jörissen van DSM zegt dat dit onderwerp sinds het klimaatakkoord van Parijs hoog op de agenda staat van non-gouvernementele organisaties (NGO's) en de media.
'Melk- en vleesvee zijn goed voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen op aarde. Hier valt veel winst te behalen.'

Java

En hoe zit het met de ambitie van de Javaanse melkveehouder? Akhmad Sawaldi, projectmanager bij FrieslandCampina Indonesia, zegt dat boeren op Java nu twee tot drie koeien hebben. De ambitie is om dat uit te bouwen naar tien koeien, met een dagproductie van 20 kilo melk per koe. Hoe bescheiden deze ambitie ook is in Nederlands perspectief, de uitdaging voor Java - ruim 1.000 kilometer lang - is gigantisch.

Met steun van onder meer de eigen overheid, IDF, FrieslandCampina en Nederland wordt er meer structuur gebracht in de Indonesische zuivelsector. Met de bouw van drie nieuwe melkinzamelpunten is een eerste stap gezet. 'Als direct gevolg daarvan steeg het inkomen van de boeren en het inzamelvolume met 10 procent', aldus Sawaldi.

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer