‘Dit brengt hele sierteelt in diskrediet’

Het is een heel grote desinvestering als ondernemers bewust gebruikmaken van deze middelen.' Zo luidt de reactie van Henk Raaijmakers, vakgroepvoorzitter ZLTO Bomen en Vaste planten, op het inzetten van een verboden middel in de sierteelt door een kweker uit Molenschot.

%E2%80%98Dit+brengt+hele+sierteelt+in+diskrediet%E2%80%99
© VidiPhoto

De kweker, Johan Tielemans, heeft deze week openlijk bekend dat hij het in Nederland verboden middel dat de werkzame stof fipronil bevat, jaren geleden in België heeft gekocht en dit jaar heeft ingezet tegen spint in laurier. De overtreding kwam aan het licht nadat imkers in Molenschot en Bavel in een paar dagen tijd complete bijenvolken verloren. Het gaat mogelijk om bijna 2 miljoen bijen. Een controle door de NVWA leidde al snel naar het bedrijf in Molenschot.

De LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten neemt afstand van het gebruik van het verboden middel. 'Andere gecontroleerde bedrijven in de omgeving melden dat ze correct zijn behandeld door de NVWA. Mede namens deze kwekers nemen wij afstand van, en veroordelen het gebruik van verboden middelen', meldt Jan Veltmans, portefeuillehouder Fytosanitair en gewasbescherming bij de vakgroep.

Frans van Gils, één van de zeven gedupeerde imkers, spreekt in het Brabants Dagblad van 'een ramp voor de hele voedselketen'.

Rotte appel

Ook Henk Raaijmakers heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de kweker, die niet is aangesloten bij ZLTO. 'Dit brengt de complete sierteeltsector in diskrediet. Helaas zijn deze overtredingen niet te voorkomen. Je kunt altijd één rotte appel hebben in een mand vol goede agrarische bedrijven.'

Ook kwekers uit de directe omgeving zijn natuurlijk erg boos, ziet Raaijmakers. 'Het imago van de sector wordt door een moedwillige overtreding van de regels bezoedeld. Alle inspanningen en energie die we al jaren richten op het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, bewustwording bij kwekers en investering in biodiversiteit door middel van De Groene Stad wordt tenietgedaan door één persoon. Dit is verschrikkelijk jammer, en dat is een understatement.'

Controlesysteem

Wat deze kwestie volgens Raaijmakers aan het licht brengt, is dat het controlesysteem van de overheid goed werkt. 'Het is de NVWA gelukt om zeer snel de exacte bron te achterhalen. Dat is essentieel, want het toont aan dat je gewoon gepakt wordt als je de boel belazert. Het geeft ook aan dat 99,9 procent van de sector zich wel aan de regels houdt. Anders waren er wel meer overtredingen aan het licht gekomen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer