%27Veehouders+zijn+gemotiveerde+natuurbeheerders%27
Nieuws
© Eigen foto

'Veehouders zijn gemotiveerde natuurbeheerders'

Gemotiveerde veehouders kunnen natuurgebieden met succes beheren. Dat blijkt uit het vierjarige project 'Natuurlijk Boeren, Samen Ondernemen in Landbouw en Natuur' in het natuurgebied Gement en Den Opslag bij Hilvarenbeek.

Uit het project blijkt dat het aantal florasoorten en het aantal weidevogels is gestegen. Uit de slotbijeenkomst van de projectpartners werd duidelijk dat alle betrokkenen deze samenwerkingsvorm een gouden kans voor natuur vinden.

Het natuurgebied Gement en Den Opslag is een van de belangrijkste weidevogelkerngebieden van Noord-Brabant. Het aantal grutto's steeg van 44 in 2011 naar 62 in 2015. Ook bijzondere florasoorten, zoals verscheidene orchideesoorten, parnassia en Spaanse ruiter blijken zich gunstig te ontwikkelen.

Een voordeel is dat boeren bijproducten van het beheer, zoals maaisel, gemakkelijk kunnen inzetten in hun bedrijf als veevoer, strooisel of bodemverbetering. Dit bespaart transport en uitstoot van CO2 en draagt bij aan de extensivering in dit agrarische gebied.

Motivatie

Het grootste pluspunt is het maatwerk door de boeren, concludeert Udo Prins, projectbegeleider van het Louis Bolk Instituut. Door hun nabijheid en alertheid op gunstige weersomstandigheden kunnen ze per perceel het beste beheer en de beste timing kiezen. Dat leidt tot een aantrekkelijk mozaïekpatroon van gemaaide en niet-gemaaide percelen.

'Natuurbeheerders hebben goud in handen als ze samenwerken met gemotiveerde boeren', stelt Prins. 'Beiden hebben baat bij een meerjarenvisie op natuur en kwetsbare percelen. Het beheer wint aan kracht als agrarische ondernemers de natuur weten te integreren in hun bedrijfsvoering. En dan is de motivatie van de boer cruciaal.'

Partijen

Het project 'Natuurlijk Boeren, Samen Ondernemen in Landbouw en Natuur' is uitgevoerd van 2013 tot eind 2016 met negen veehouders (leden van de Vereniging Natuurboeren De Hilver), Staatsbosbeheer, Brabantse Milieufederatie, BION Food and Agriculture en het Louis Bolk Instituut.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer