Computer+voorspelt+mycotoxinen+in+granen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Computer voorspelt mycotoxinen in granen

Wageningen University & Research ontwikkelt samen met een aantal Europese partners een elektronische toolbox waarmee de besmetting van mycotoxinen in graan vroegtijdig is te voorspellen.

Door klimaatverandering zal waarschijnlijk een toename plaatsvinden van de besmetting van granen met mycotoxinen. Mycotoxinen zijn giftige stoffen die door schimmels worden gevormd.

Door deze groei vroegtijdig te voorspellen, kan de teler de juiste keuzes maken als het gaat om onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor schimmels en het juiste oogstmoment. Zo is er minder kans op gewasverlies en wordt de kans op besmetting van diervoeder en voedsel met mycotoxinen kleiner.

Advies

De e-toolbox is onderdeel van het Europese project MyToolBox. Doel van het project is een tool te ontwikkelen waarmee bedrijven uit de gehele graan productieketen - van teelt tot aan diervoeder en voedsel - bedrijfsspecifiek advies kunnen krijgen over beheersing en controle van mycotoxinen.

In MyToolBox zijn wetenschappers, ingenieurs en ICT-specialisten vertegenwoordigd uit 23 overheidsinstanties, wetenschappelijke en industriële organisaties uit elf landen. Het doel is om de inname van mycotoxinen via voedsel te verminderen en jaarlijks tientallen miljoenen euro's te besparen door oogstverliezen te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer