Brood+en+kaas+minder+zout
Nieuws
© Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel,

Brood en kaas minder zout

In brood en kaas zit minder zout dan een aantal jaren geleden. Dat geldt ook voor kant-en-klaarmaaltijden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd NVWA-onderzoek naar de hoeveelheid zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen. De autoriteit onderzocht in het kader van de jaarlijkse zoutmonitoring onder meer tien productgroepen levensmiddelen: brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries)snacks, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren.

De afgelopen vijf jaar blijkt het zoutgehalte in deze levensmiddelen gemiddeld zo'n 10 procent te zijn gedaald. Hiervoor zijn vooral de productgroepen brood, chips en zoutjes, conserven, kaas en kant-en-klaarmaaltijden verantwoordelijk. Wel zijn er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten, stelt de NVWA.

Vleeswaren

De bemonsterde vleeswaren zijn geanalyseerd op zout en verzadigd vet. Vooral soorten als salami, paté en smeerleverworsten voldeden nog niet aan de norm van 2015.

Het zoutgehalte van rode sauzen voldeed bijna aan de afspraken die in 2014 in het Akkoord verbetering productsamenstelling zijn gemaakt. Van eenkopssoep, bouillonblokjes en bouillon op basis van vloeistof voldeed meer dan de helft halverwege 2016 nog niet aan de maximale zoutnorm van eind 2016.

Vetgehalte

De resultaten van (verzadigd) vet in 414 levensmiddelen uit 2015 zijn vergeleken met die uit voorgaande jaren. Daaruit blijkt dat het gemiddelde verzadigd vetgehalte in de meeste productsoorten de afgelopen jaren praktisch ongewijzigd bleef.

Wel kregen enkele productgroepen als sommige vleeswaren een lager verzadigd vetgehalte. De grootste variatie in verzadigd vetgehalte is te vinden in de productgroepen hartige grote, hartige kleine en zoete snacks. Bij sommige producten steeg het verzadigd vetgehalte zelfs opzichte van 2009. Bij bemonsterde spritskoeken bijvoorbeeld met 24 procent en bij stroopwafels met 21 procent.

Rookworst en gehakt

Consumenten moeten volgens de NVWA oppassen met saucijzenbroodjes, Gelderse rookworst en gehakt. Wanneer wordt uitgegaan van een verzadigd vetgehalte van maximaal 10 procent van de calorieën die iemand op een dag nodig heeft, dragen deze producten daaraan een derde tot meer dan de helft bij. Dat ondanks het feit dat de hoeveelheid verzadigd vet bij bijvoorbeeld saucijzenbroodjes in 2015 11 procent minder was dan in 2009.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer