Rabobank halveert lening pachters

Rabobank halveert de liquiditeitsvoorziening voor stoppende melkveehouders die hun grond pachten. Hiermee neemt de bank een voorschot op mogelijke rechtszaken die volgend jaar gaan spelen, als de stoppers hun fosfaatrechten daadwerkelijk gaan verkopen.

Stoppers kunnen aanspraak maken op een renteloze liquiditeitsvoorziening om de periode tot aan de verkoop van hun fosfaatrechten te overbruggen. De hoogte van deze voorziening is in het fosfaatreductieplan bepaald op 1.200 euro per grootvee-eenheid (GVE). In het reglement voor de liquiditeitsvoorziening die de Rabobank hanteert, staat dat pachters recht hebben op de helft van deze lening, dus 600 euro per GVE.

De bank houdt er rekening mee dat pachters straks mogelijk verplicht worden de fosfaatrechten aan hun verpachter over te dragen tegen een koopsom gelijk aan 50 procent van de marktwaarde van de fosfaatrechten. Zij baseert zich daarbij op jurisprudentie van rechtszaken die zijn gevoerd bij andere productierechten, zoals het melkquotum.

Melkquotum

In februari gaf de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) al aan dat verpachters aanspraak zullen maken op een deel van de fosfaatrechten van hun pachters. De FPG wil op dezelfde wijze met melkveehouders afrekenen als ten tijde van het melkquotum. Toen waren pachters verplicht de helft van hun quotum in te leveren bij hun verpachter. Deze fiftyfiftyverdeling kwam tot stand na verschillende rechtszaken.

Ondanks dat de fosfaatrechten aan de melkveehouder worden toegewezen, verwachten juristen dat verpachters kans maken om hun gelijk te halen. De toekenning van fosfaatrechten is gebaseerd op een bestuursrechtelijke regeling en staat los van de civielrechtelijke relatie tussen pachter en verpachter.

Het argument dat grond ook zonder fosfaatrechten nog goed te verpachten is, gaat volgens juristen niet op. Ook bij rechtszaken die dienden ten tijde van het melkquotum gaf de rechter geen gehoor aan deze redenatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer