Belgische+aardappelverwerking+groeit+11+procent
Nieuws
© Marcel Bekken

Belgische aardappelverwerking groeit 11 procent

Belgische aardappelverwerkers gebruikten in 2016 in totaal 4,4 miljoen ton voor de productie van frites en overige aardappelproducten.

Dit is een groei van 11 procent ten opzichte van de 3,97 miljoen ton die de Belgische aardappelindustrie in 2015 verwerkte. De toename van de verwerkingsvolume past bij de trend van de laatste jaren. Maar nooit eerder was de groei zo groot als afgelopen jaar, meldt Belgapom, de Belgische belangenorganisatie voor de aardappelverwerkers en aardappelhandel.

Bij de aardappelproducten komt de sterkste stijging voor rekening van diepgevroren frites met 14,3 procent tot 1,68 miljoen ton. Daarnaast produceerden de Belgische verwerkers 235.000 ton gekoelde frites (+3,5 procent) en 468.000 ton overige producten als chips, puree en vlokken (+1,7 procent).

Investeringsniveau

Volgens Belgapom is er in België veel vertrouwen in de toekomst van de aardappelverwerkende industrie. De totale sector noteerde in 2016 een omzet van 1,55 miljard euro en biedt inmiddels werkgelegenheid aan ruim 4.000 werknemers. Illustratief voor het verwachte perspectief is het niveau van de investering door de Belgische fabrikanten. In 2016 komt dat uit op 310 miljoen euro ofwel 85 procent meer dan het vorige recordjaar 2015.

De investeringen hebben betrekking op kwantitatieve en kwalitatieve innovaties, meldt Belgapom. Er is daarbij onder meer aandacht voor de ontwikkeling van duurzame systemen voor de productie van aardappelen.

Bedreigingen voor de Belgische aardappelsector komen vooral van buitenaf. Ongeveer 80 procent van de totale productie is bestemd voor export. Belgapom vindt daarom dat de Belgische en eigenlijk de hele Europese aardappelketen het verdienen om op de markt beter beschermd te worden door de Europese Commissie.

Anti-dumpmaatregelen

De organisatie verwijst daarmee onder meer naar de anti-dumpmaatregelen van met name de overheid in Brazilië en ook in Zuid-Afrika. Deze maatregelen zijn erop gericht om de goedkope Europese frites te weren op de lokale markten. Belgapom twijfelt of Brussel voldoende doet om hiertegen actie te ondernemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer