Mogelijk+krapte+op+graanmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mogelijk krapte op graanmarkt

Uit de graanbalans van de Europese Commissie blijkt dat de theoretische graanvoorraad in de Europese Unie komende zomer daalt tot een niveau dat te laag is voor zeven weken consumptie.

Voor granen is het een teken dat er sprake is van krapte op de markt. De graanvoorraad in de EU daalt dit seizoen van 45,6 miljoen ton op 1 juli 2016 tot een berekende voorraad van 37,8 miljoen ton op 30 juni 2017. In weken consumptie is dat een daling van 8,3 tot 6,9 weken.

De relatief kleine voorraad aan granen in de EU komt door een gemiddelde oogst en een tegenvallende import ten opzichte van voorgaande jaren, volgens beleidsmedewerker Fred Klein van RVO. 'Hoewel er minder graan beschikbaar is in Europa, valt de export niet tegen. Op dit moment wordt dat maar beperkt gecompenseerd door de import.'

De export van granen vanuit de EU is per 1 maart 19 procent minder dan vorig jaar, via import is de aanvoer 21 procent lager.

Lager uitvallen

In de graanbalans gaat de Europese Commissie ervan uit dat de tarwevoorraad lager uitvalt. De theoretische eindvoorraad in 2016 was nog 14,8 miljoen ton. Na dit seizoen daalt dat volgens de prognose tot 10,3 miljoen ton.

De krapte op de Europese markt vertaalt zich nog niet helemaal in een sterke graanprijs. Hoewel er volgens Klein wel sprake is van een licht stijgende tendens met prijzen voor voertarwe. Die komen inmiddels uit op zo'n 170 euro per ton.

Geen topprijzen

'Het zijn geen topprijzen', constateert de marktanalist van RVO. 'Maar het feit dat de prijzen niet helemaal wegzakken naar een niveau van 100 euro per ton na vier jaar recordoogsten wereldwijd is toch een signaal.'

Overigens verwacht de Commissie voor 2017-2018 dat de Europese graanproductie stijgt tot 312,9 miljoen ton. Dit leidt tot een theoretische voorraad van 39,9 miljoen ton, ofwel 7,2 weken consumptie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer