Zuivel nog struikelblok voor handelsakkoord met Japan

Japan moet meer zuivelproducten uit de Europese Unie gaan toelaten. Als de regering in Tokio daar niet toe bereid is, komt er geen handelsakkoord tussen Japan en de EU.

Zuivel+nog+struikelblok+voor+handelsakkoord+met+Japan
© Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) meldt dat aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SP. Die partij informeerde naar de laatste struikelblokken in de onderhandelingen tussen Brussel en Tokio.

Volgens de bewindsvrouw vormt de Japanse markttoegang voor landbouwproducten, in het bijzonder zuivel, nu het lastigste discussiepunt in de onderhandelingen. De Europese Commissie stelt dat een akkoord zonder extra markttoegang voor Europese zuivelexporteurs niet mogelijk is.

Auto's tegen landbouw

De belangrijkste wens van Japan is een verlaging van de Europese invoerheffingen op auto's. Ploumen stelt dat dat alleen kan als Japan bereid is de invoerheffingen op Europese landbouwproducten te verlagen.

Eind januari stuurde de Europese Commissie een conceptvoorstel naar de lidstaten en het Europese parlement. 'Nederland beoordeelt momenteel het voorstel', aldus de minister.

Vier jaar praten

De Europese Unie en Japan onderhandelen al vier jaar over een handelsakkoord. Een principeakkoord lijkt nu in zicht, maar de ondertekening van een definitief akkoord kan nog jaren duren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer