%27Consument+overhalen+met+bezorgen+van+boerderijproducten%27
Achtergrond
© Roel Dijkstra

'Consument overhalen met bezorgen van boerderijproducten'

Nog te weinig consumenten vinden hun weg naar verkoop- en afhaalpunten van boerderijproducten. Dat geven de online streekwinkels Eetvallei en De Streekboer aan. 'Gemaksgedragingen van de consument zijn onze belangrijkste concurrent.'

Ze schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond in Friesland: punten waar de consument zijn online bestelde streekproducten van boeren uit de buurt kan ophalen. Ook in de stad Groningen werd een punt geopend.

Maar het aantal inwoners van de stad dat daar gebruik van maakt, valt met tweehonderd mensen wat tegen, stelt Janco Heida van Streekboer. De Streekboer en Fietskoerier experimenteren daarom met thuisbezorgen in de stad Groningen.

Zeven ophaalpunten

Vincent Mosch, initiatiefnemer van Eetvallei, opende in een jaar tijd zeven ophaalpunten in de Gelderse Vallei, samen met onder meer boeren. Maar, merkt ook hij, het is voor mensen lastig om over te gaan van een supermarkt waar ze alles kunnen kopen naar vers gezond voedsel waar ze misschien wat voor om moeten rijden. 'Gemak is er zo ingesleten. De laatste meters naar de klant, dat zijn de duurste. Daar moest ik wat mee.'

'De laatste meters naar de klant, dat zijn de duurste'

Vincent Mosch, initiatiefnemer van Eetvallei

Sinds een poos bezorgt de ondernemer, die eerder werkte voor een franchiseorganisatie van kaasspeciaalwinkels, aan huis. Zonder meerprijs. 'De consument ervaart dat als luxe. Zijn boodschappen gratis aan de deur gebracht.'

Mosch levert marge in doordat hij gratis thuisbezorgt, erkent hij. 'Ik verdien nog niet genoeg. Maar ik krijg hierdoor wel bekendheid. Dat levert weer nieuwe klanten op.'
Eetvallei is actief sinds een klein jaar. 'Ik zag heel leuke boerderijwinkels die heel fragmentarisch open zijn. Een paar dagdelen, en lang niet allemaal tegelijkertijd. Nieuwe verkooppunten werven waar consumenten terecht kunnen voor duurzaam voedsel was mijn insteek.'

Bederfelijke waar

Marcel Vijn van Wageningen UR waarschuwt voor de nadelen aan bezorgen. 'Het kost heel veel geld. En het is lastig als mensen niet thuis zijn. Het gaat vaak om bederfelijke waar. Je moet een minimale bestelgrootte en minimaal aantal klanten hebben, wil bezorgen uit kunnen.'

Volgens hem is het zaak om de afhaalpunten te optimaliseren. 'Sommige punten zijn beperkt open, zonder koeling. Deze beperkte openingstijden werken niet mee om de consument over te halen. Het is niet voor niets dat supermarkten 's zondags en 's avonds open zijn.'

Twee uurtjes open

Dat erkent Janco Heida. 'Dat is een van onze verbeterpunten. Eén of twee uurtjes open zijn schrikt mensen af. Ze vragen zich af of ze dat redden.' Sinds kort heeft De Streekboer in de Welcoop van Heerenveen en Sneek een afhaalpunt ingericht.

Vijn ziet overigens wel toekomst in het bezorgen van maaltijdboxen. Eetvallei onderzoekt deze mogelijkheid. Vijn: 'Hiermee bind je consumenten aan je doordat ze zich abonneren. Als ondernemer kun je zelf bepalen wat er in de doos zit. Bovendien is het qua routeplanning eenvoudiger. Omdat je met vaste klanten te maken hebt, kun je steeds dezelfde route rijden.'

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer